Nyitókép: TASR/AP

 

Mintegy 1700 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger partjainál Oroszország déli részén. A tömeges fókapusztulás oka egyelőre nem tisztázott, de úgy tűnik, hogy természetes okok miatt pusztultak el – közölték vasárnap Dagesztán Autonóm Köztársaság hatóságai.

 

A dagesztáni hatóságok szombaton arról számoltak be, hogy 650–700 elhullott fókát találtak a Kaszpi-tenger partján. Zaur Gapizov, a Kaszpi-tengeri Környezetvédelmi Központ vezetője ugyanakkor a RIA Novosztyi állami hírügynökség értesülései szerint vasárnap azt mondta, hogy az elhullott állatok száma 1700-ra emelkedett a part kiterjedtebb ellenőrzése után.

 

Gapizov tájékoztatása szerint a fókák minden bizonnyal néhány héttel ezelőtt pusztultak el. Elmondása szerint nincs arra utaló jel, hogy orvvadászok ölték volna meg őket.

 hirdetes_300x300  

 

Az Orosz Szövetségi Halászati ​​Hivatal szakértői és az ügyészek átvizsgálták a partvidéket, és összegyűjtötték a laboratóriumi vizsgálathoz szükséges adatokat, amely egyelőre nem mutatott ki szennyező anyagokat. Számos korábbi tömeges fókapusztulást természetes okoknak tulajdonítottak.

 

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) már 2008-ban a Kaszpi-tengeri fókát a veszélyeztetett fajok közé sorolta. E fókák populációja mintegy 90 százalékkal csökkent az elmúlt évszázad során, nagyrészt az olajkitermelés és -feldolgozás okozta szennyezés miatt. A fókák gyakran olajszennyezések, orvvadászat és túlvadászat áldozatai.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!