EU-Nyugat-Balkán-csúcs - Orbán Viktor: Magyarország létérdeke a nyugat-balkáni országok európai uniós tagsága - Körkép.sk
Külügyek

EU-Nyugat-Balkán-csúcs – Orbán Viktor: Magyarország létérdeke a nyugat-balkáni országok európai uniós tagsága

Szerbia és a Nyugat-Balkán lehet az olcsó energia kapuja

Nyitókép forrása: Tirana, 2022. december 6. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Edi Rama albán kormányfő (b) az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozóján Tiranában 2022. december 6-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Magyarországnak létérdeke, hogy a nyugat-balkáni országok minél hamarabb az Európai Unió tagjává váljanak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalán látható videóban.

 

A kormányfő kijelentette: határozott és erőteljes álláspontot fog az európai államok és a nyugat-balkáni országok vezetőinek tiranai csúcstalálkozóján képviselni.

 

Orbán Viktor azt mondta: Magyarországnak létérdeke, hogy ezek az országok minél hamarabb az Európai Unió tagjává váljanak.

 

“Létkérdés Magyarország számára, a biztonságunk szempontjából, mert csak Szerbia segítségével tudjuk végleg lezárni a migrációs útvonalat. Létkérdés Magyarország energiabiztonsága szempontjából is, hiszen ma gázt csak délről, a Balkánról, Szerbia felől kapnak a magyar családok és a magyar vállalkozások” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

 

Szerbia és a Nyugat-Balkán lehet az olcsó energia kapuja, amely délről érkezik Közép-Európába és így nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa energetikai függetlenségét megoldhatja – tette hozzá.

 

“Itt az ideje, ezt fogjuk most képviselni. Ne hezitáljunk tovább! Az Európai Unió vegye fel végre tagjainak sorába Szerbiát és a többi nyugat-balkáni országot is” – mondta a kormányfő a videóban.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket