Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A visegrádi négyek külügyminisztereinek keddi sajtótájékoztatója alapján aligha mondhatjuk, hogy sikerült áttörő sikert jelentő közös nevezőt találni a tagállamok között a legfontosabb kérdésekben, igaz, ez a mostani találkozó – és ezt a szlovák és cseh külügyminiszterek nem győzték hangsúlyozni – nem hivatalos jellegű volt. Ettől függetlenül voltak érdekes, sőt, megdöbbentő pillanatok. Kiderült például, hogy Rastislav Káčer kedd reggel ledöntött egy felest, hogy lenyugtassa idegeit, amikor meghallotta, hogy Szijjártó Péter Robert Ficoval fog találkozni, sőt, közös sajtótájékoztatót is tartanak majd.

 

A négy tagállam külügyminiszteri,

 

  • Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter,
  • Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter (mint házigazda),
  • Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter és
  • Jan Lipavský cseh külügyminiszter

 

mind örömüket fejezték ki, hogy a V4 tagjai annak ellenére képesek tárgyalni és közös nevezőket keresni, hogy nem mindenben értenek egyet. Magyarul: egyelőre a legnehezebb kérdésekben, mint az orosz-ukrán háború nincs közös kiindulási pont. Ugyanakkor az is kiderült, hogy jelenleg nincs kilátásban új közös cél, amit a csoport felvállalna.

 hirdetes_300x300  

 

Nem mintha nem lenne elég feladata az országoknak azzal, amijük van. A szlovák és cseh kollégája helyett is Szijjártó Péter magyar külügyminiszter adott mélyebb betekintést abba, hogy jelenleg kelet felől egy háborús menekülthullám tartja nyomás alatt a térséget, délről pedig egy illegális migráció, ami egyre erőszakosabb formát ölt. Olyannyira erőszakosat, hogy az embercsempészek már rendőrökre is lövöldöznek.

 

Ugyanakkor Szijjártó megköszönte a V4 együttműködésnek azt a segítséget, amit vállaltak Magyarország, és így az EU déli határának védelmét illetően, és arra is utalt, hogy hasonló segítséget az EU-tól hiába várt. Hiszen Magyarország 1,2 milliárd eurót költött határvédelemre a migrációval szemben, amihez az EU igencsak szerény 1,2 százalékkal járult hozzá. Sokkal nagyobb segítségnek tekinti a V4-es országok felajánlását, hogy rendőröket küldenek a határ védelmének fokozására.

 

A sajtótájékoztató egyik érdekes momentuma volt, mikor Rastislav Káčer egy újságírói kérdésre reagálva elmondta, olyannyira megdöbbent azon, hogy Szijjártó Péter Robert Ficoval találkozik, sőt közös sajtótájékoztatót tartanak, hogy kedd reggel megivott egy kupica gint.

 

„Mikor megláttam a beharangozót, felment a vérnyomásom. Egy szomszédos ország külügyminisztere találkozik egy volt kormányfővel, akivel nemzeti érdekek érvényesítéséről beszélnek. (…) Senki a mi részünkről egy másik ország ellenzékével nem találkozik, nem csinál sajtótájékoztatókat. Ez egy szokatlan lépés volt”

 

mondta Káčer, majd hozzátette, hogy az túl is került a dolgon, amikor látta a sajtótájékoztatót, amelyben az a politikus szerepelt, aki számára a gerinctelenség szimbóluma. Mjad hozzátette:

 

„Nem nagyon értem a dolgot. Ha jószomszédi kapcsolatokat akarnak, ilyen gesztusokra nincs szükség. Mi ilyen gesztusokat nem teszünk. (…) És elismerem, ha a reggelihez nem fogyasztottam volna el egy gint, és nem számoltam volna el tízig, mielőtt reagálok, és ha nem tisztelném annyira Zbigniewet (a lengyel külügyminisztert) és Jánt (a cseh külügyminisztert), akkor lehet, hogy felhívtam volna őket, és megmondom nekik, hogy így minek is találkozni. De ez átment rajtam”

 

mondta Káčer.

 

A szlovák diplomácia első embere kijavította az újságírót, aki „az ellenzék vezéreként” hivatkozott Ficora a kérdésben. A szlovák külügyminiszter szerint ugyanis Pellegrini az ellenzék vezére, akinek pártja, a HLAS vezeti a felméréseket. Mi azért hozzátesszük, hogy az ellenzéket a parlament viszonylatában kell érteni, márpedig a parlamentben a HLAS-nak nincs frakciója (Smerből való kiválásul után a törvényhozás nem engedélyezte számukra a frakció megalakítását), így a legnagyobb frakció a Smeré…

 

Káčer elmondta ugyanakkor, hogy nem önmagában a találkozót helyteleníti, hanem azt, hogy közös sajtótájékoztatót is tartottak.

 

Azt azonban elmondta, hogy a visegrádi négyeknek nagyon sok közös feladata van, amelyekről nagyon nyíltan beszélgettek a találkozón.

 

Szijjártó Péter ehhez az újságírói kérdéshez hozzászólva elmondta,

 

„Nyolc éve vagyok külügyminiszter, sok mindent láttam már, de azt, hogy azért bíráljanak valakit, mert nem csak a kormányzópárt vagy a kormány képviselőivel találkozik, hanem ellenzéki képviselőkkel is, hát ilyet még nem nagyon. Sok vendég jön hozzánk Budapestre, köztük sok nyugati, és hosszú listát tudnék adni önnek (az újságírónak – a szerk.) arról, hogy az elmúlt nyolc és fél évben, akik nálam jártak Budapesten, küzölök hányan találkoztak hány ellenzéki képviselővel”

 

mondta Szijjártó. (Mi hozzátesszük, ott volt Macron emlékezetes találkozója a magyar ellenzékkel).

 

A magyar külügyminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy megválasztott parlamenti képviselőkkel és bejegyzett pártok képviselőivel találkozott, ezért furcsának találja a számonkérést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.