Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A Politico brüsszeli hírportál szerint az EU soros elnökségét ellátó Csehország levélben fordult a tagállamokhoz, amelyben arra figyelmeztet, fennáll a veszélye, hogy az egyik tagállam delegációja transzgender-ellenes álláspontja alááshatja az EU „globális vezető szerepét genderügyekben”. Két neve elhallgatását kérő uniós diplomata szerint a levél Magyarországra utal.

 

A brüsszeli lap úgy tudja, hogy szerdán a tagállami uniós nagykövetek „egyértelmű többsége” azt akarta, hogy a COP15 ENSZ biológiai diverzitásról szóló montreali tárgyalásán az EU szorgalmazzon „inkluzív nyelvezetet”, támogatva, hogy a találkozó nyilatkozatában „minden nemre”, valamint a „nőkre és lányokra a maguk sokféleségében” hivatkozzanak. Ezek a hivatkozások a szorgalmazók szerint „kiszélesítik a gender definícióját a férfi-nő bináris szereposztáson túl, hogy elismerjék az identitások széles skáláját”.

 

A Politico értesülései szerint a magyar uniós nagykövet jelezte, számára elfogadhatatlan egy ilyen nyelvezet érvényre juttatása.

 

 hirdetes_810x300  

A csehek körlevele arról értekezik, hogy az „EU elvi globális vezető szerepe forog kockán” a gender kérdésében, és arra apellált, hogy a „nemek közötti egyenlőség legerősebb szószólójank nem szabad hallgatnia erről a kérdésről Montrealban.”

 

Ahogy megszokhattuk, erős túlzás, hogy csak Magyarország vonakodott volna az EU „globális vezető genderszerepét” kétségbe vonni, mert például Bulgária is jelezte, hogy a transzgender nyelvezet érvényre juttatása számára is súlyos alkotmányos aggályokat vet föl.

 

Ahogy egyébként a cikkből az is kiderül, hogy 13 ország szorgalmazza a transzgender nyelvezetet, amelyek vélhetően lakosságszámban meghaladják a fennmaradó 14 ország súlyát, de azért ezt túlzás „egyértelmű többségként” bemutatni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!