Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/LIBKOS

 

Interjút adott az amerikai leszerelt vagy nyugalmazott katonákból álló Mozart-csoport vezetője, Andrew Milburn. Az interjú apropója valószínűleg az volt, hogy felhívja a figyelmet a csoport fő tevékenységének szükségességére. A Mozart ugyanis az ukrán katonák kiképzését segíti, illetve civilek kimenekítésében is részt vesz, papíron viszont nem harcoló alakulat.

 

Milburn elbeszéléséből kiderült, hogy az orosz magánkatonai szervezet, a Wagner-csoport valósággal vadászik rájuk, mióta megtudták, hogy Bakhmut környékén ténykednek. Legalábbis félreérthetetlen jelek utaltak erre. Egy nappal azután, hogy kijelentkeztek egy szállodából, az épületet rakétatalálat érte. Ez pedig azt jelenti, hogy nem vehetik igénybe a szálláshelyeket, mert magukat is és a civileket is veszélyeztetnék.

 

Milburn olyan információkat is közölt, amit az ukrán vezetés nem nagyon fog díjazni. Elárulta, hogy Bakhmutnál a város lényegében megsemmisült.

 

 hirdetes_810x300  

„A tél az egyébként nyers vidéket rémálommá változtatta. (…) Ezek az emberek víz, hő és élelem nélkül maradtak, minden egyes épület ablaka betört. (…) Bakhmut olyan, mint Drezda, a vidék úgy néz ki, mint Passchendaele. Ez egy szörnyű és nyomorult hely”

 

mondta Milburn a második világháború két emlékezetes hadműveleti helyszínére utalva.

 

És bár az ukránok még az újságíróknak is megszabják hova tehetik be a lábukat, és miről számolhatnak be, a Mozart-csoport tagjaival nem ez a helyzet. Így Milburn a sajtónak azt is elárulta, hogy „nem túlzók azok a számok, melyke szerint az ukrán csapatok vesztesége 70 százalék vagy ennél több”.

 

Milburn szerint nagyon jó az ukrán katonák morálja, de a legtöbbjük úgy kerül ki a legvéresebb frontvonalra, hogy csak az alapkiképzésen esett át. A besorozottak 80 százaléka ráadásul olyan személy, aki még életében nem sütött el fegyvert.

 

Brit lap: A jól képzett ukrán katonák zöme már elesett a harcokban

 

newsweek.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.