Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

 

Kijev polgármestere a Reutersnek adott interjúban arra figyelmeztet, hogy az ukrán fővárosban télen „apokalipszis” várható, amennyiben folytatódnak az infrastruktúrára mért orosz légicsapások. A lakosság evakuálása egyelőre nem volna időszerű, de erre mindenképp fel kell készülniük – mondta.

 

 „Kijev áram-, víz- és hőellátás nélkül maradhat. Ez esetben megtörténik a hollywoodi filmekből ismert apokalipszis, ugyanis olyan alacsony lesz a hőmérséklet a lakásokban, hogy azok élhetetlenné válnak”

 

– fogalmazott Vitalij Klicsko.

 

 hirdetes_810x300  

Ugyanakkor a kormányzat és a városvezetés szerinte „mindent meg fog tenni, hogy ez ne történjen meg”. Nem lesz egyszerű: Kijevben nincs elég fűtött óvóhely ahhoz, hogy teljes áramkimaradás esetén mind a 3,6 millió lakost el tudják helyezni.

 

„Jelenleg közel 500 autonóm hőközpontot készítettünk elő… de egy 3 milliós város számára 500 pont semmi”

 

– folytatta az egykori nehézsúlyú ökölvívó.

 

Mint elmondta, ha központi fűtés nélkül marad a város, „sajnos kénytelenek leszünk kiengedni a vizet az épületekből, ellenkező esetben az befagyhat, ami megszakítja a teljes vízhálózatot, és az épületek ezután teljesen alkalmatlanná válnak a további használatra”.

 

Klicsko arra kérte a lakosokat, hogy vészhelyzet esetére készítsenek maguknak élelmiszer- és víztartalékot, valamint ruháikkal és személyes dokumentumaikkal együtt mindig legyenek készen arra, hogy a fűtésszolgáltatás leállása esetén rögtön el tudjanak indulni.

 

Kijevben jelenleg 20%-os az áramhiány, de a helyzet bármelyik pillanatban rosszabbra fordulhat.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!