Nyitókép: AP Photo/Markus Schreiber

 

Az Oroszországra nehezedő nemzetközi nyomásnak köszönhetően csökkent az atomfegyverek bevetésének kockázata az ukrajnai harcokban – mondta Olaf Scholz német kancellár egy csütörtökön megjelent interjúban.

 

„Egy dolog mostanra megváltozott: Oroszország felhagyott a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetéssel. Válaszul arra, hogy a nemzetközi közösség a nukleáris fegyvereket vörös vonalként jelölte meg“

 

– mondta Scholz a német Funke médiacsoportnak.

 

 hirdetes_810x300  

Arra a kérdésre, hogy sikerült-e elhárítani a nukleáris eszkaláció veszélyét, Scholz azt válaszolta: „Egyelőre leállítottuk“.

 

A német kancellár a közelmúltbeli kínai látogatásáról is beszélt.

 

„Pekingi látogatásom során Hszi Csin-ping kínai elnökkel közösen kijelentettük, hogy nem szabad nukleáris fegyvert bevetni. Nem sokkal ezután a G20-as országok is megerősítették ezt az álláspontot“

 

– mondta.

 

Scholzot az interjúban Emmanuel Macron francia elnök vitatott kijelentéseiről is kérdezték, miszerint Oroszországnak biztonsági garanciákat kell adni az ukrajnai háború lezárását célzó jövőbeni tárgyalások keretében.

 

„Oroszország számára most az a prioritás, hogy azonnal véget vessen a háborúnak és kivonja csapatait. Igaz, hogy a következő kérdés az, hogyan tudjuk elérni Európa biztonságát. Természetesen készek vagyunk tárgyalni Oroszországgal az európai fegyverkezés ellenőrzésről. Ezt a háború előtt is szorgalmaztuk, és ez az álláspont nem változott“

 

– tette hozzá a német kancellár.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök fenyegető kijelentései és a katonai patthelyzet félelmet kelt, hogy Oroszország saját nukleáris fegyvereihez folyamodhat, hogy áttörést érjen el a háborúban – írja az AFP.

 

Putyin az elnöki emberi jogi tanácsadó testület szerdai ülésén kijelentette, hogy Oroszország katonai stratégiája nukleáris fegyverek bevetését diktálja válaszul egy támadásra.

 

„Ez azt jelenti, hogy ha támadást indítanak ellenünk, akkor visszavágunk“ – idézte Putyint a DPA. A Kreml vezetője szerint Oroszország „védelemként” tekint fegyvereire. Ennek ellenére Putyin a találkozón kijelentette, hogy „növekszik az atomháború veszélye“.

 

Putyin: Oroszország csak ellenreakcióként használna atomfegyvereket

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!