Kuleba szerint Ukrajnának joga van orosz területeket támadni, a Nyugat pedig ne féljen Oroszország szétesésétől - Körkép.sk
Károly, Karola
  • HUF: 390.44
  • USD: 1.09
  • -1 °C
  • 4 °C
Külügyek

Kuleba szerint Ukrajnának joga van orosz területeket támadni, a Nyugat pedig ne féljen Oroszország szétesésétől

Ismét igen kemény nyilatkozatot fogalmazott meg az ukrán külügyminiszter. Totális ukrán győzelmet emleget

Nyitókép forrása: SITA/Stoyan Nenov/Pool Photo via AP

 

Ismét rendkívül kemény nyilatkozatokat fogalmazott meg az ukrán külügy első embere, Dmitrij Kuleba, aki a Wall Street Journal szerint felszólította a Nyugatot, hogy “ne féljen Oroszország darabokra hullásától”, hanem támogassa a teljes ukrán győzelmet.

 

Az ukrán külügyminiszter elég egyértelműen utalt rá, hogy Ukrajna kvázi szövetségesei támogassák Ukrajna teljes körű győzelmét, amibe beletartozna a szakadár kelet-ukrajnai régiók és a Krím visszaszerzése is. 

 

Kuleba szerint Oroszország szétesésétől nem szabad félnie szövetségeseinek, Kijevnek pedig igenis joga van csapásokat mérni orosz földön. Egyértelművé tette azt is, hogy Ukrajna sosem fogad el olyan békerendezést, amely a megszállt területeket, beleértve a Krímet, orosz ellenőrzés alatt hagy.

 

“Felszólítom a világot, hogy ne féljen Oroszország szétesésétől. Ha a történelem kerekei elkezdenek forogni, nincs ember, aki annak ellenálljon”

 

mondta.

 

Kuleba bizakodásának adott hangot az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatások folytatódása kapcsán.

 

Veszélyes összefüggések

 

A külügyminiszter nyilatkozatának sorai között elég egyértelmű üzenetek fogalmazódnak meg. A Nyugat, beleértve ebbe az USA-t is, vonakodik Ukrajna tejes győzelme mellett elkötelezni magát, mert az provokálhatja az atomhatalom Oroszországot, és kiszélesítheti a konfliktust. Ez Ukrajnát nyilván nem zavarná, mert a NATO az ő oldalán szállna be az akkor már világháborúvá szélesedő konfliktusba.

 

Oroszország szétesésével kapcsolatos félelmek nem megalapozatlanok. Oroszország több ezer atomfegyverrel rendelkezik – senki sem akarja, hogy egy opportunista hadúr kezébe kerüljenek az indítókulcsok. (Egyébként ez a dilemma motiválja az észak-koreai és iráni rezsimet is saját atomfegyver kiépítésére.)

 

Az, hogy Kuleba védelmébe vette Ukrajna jogát, hogy orosz területek ellen indítson támadást, az arra utal, amit több nyugati lap is felvetett már: megrendítheti Ukrajna támogatóinak elkötelezettségét.

 

Főleg azért, mert itt is fennál egy eszkalációs kockázat. Az egy dolog, hogy az ukránok azt állítják, 50 éves, felújított drónokat használtak az orosz támaszpontok elleni támadáshoz (állítólag maguktól, néhány hónap alatt végezték el azt, amit nyugaton évekig szoktak…) – ugyanakkor az amerikai hírszerzési információk nélkül ezek célbavétele aligha sikerült volna. Nem véletlenül sietett bejelenteni Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy az USA-nak semmi köze az ukránok, orosz belterületet érintő csapásaihoz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket