Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Darko Bandic

 

A lengyel kormány újra megkísérel egy kompromisszumot tető alá hozni az EU-val. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő felszólította az ellenzéket, hogy kezdjenek el együttműködni egy törvényjavaslaton, amellyel (elvileg) teljesítik az Európai Bizottság feltételeit ahhoz, hogy az ne blokkolja tovább az Újjáépítési Alapból Lengyelországnak járó 35 milliárd eurós csomagot.

 

A Politico szerint a törvényjavaslat egy olyan megoldást vezetne be Lengyelországban, amely a kormány által viszonylag befolyásolható Bírói Tanács helyett egy másik legfelsőbb bírósághoz, a Közigazgatási Bírósághoz utalná a bírók elleni fegyelmi ügyeket.

 

A fenti tétel mellett a lengyel kormány lemondana arról, hogy elmarasztalja a bírókat azért, ha másik bírótársuk döntését megkérdőjeleznék – ez volt az a feltétel, amelyért az Európai Bizottság leginkább küzdött.

 

  hirdetes_300x300   

Mindenesetre, ha a lengyelek teljesítik a kompromisszum rájuk eső részét, akkor elvileg teljesítik az EB elvárásait is. Az „elvileg” kifejezés azért fontos, mert a nyáron egyszer már Varsó megállapodott Brüsszellel, ám az a lengyel reform elfogadását és aláírását követően visszakozott, és új feltételekkel rukkolt elő, nem kis felháborodást kiváltva ezzel a lengyel kormányból.

 

Most sincs rá garancia, hogy az EU nem gondolja meg magát, de a lengyel kormány szerint akkora összegről van szó, amiért már érdemes kockáztatni, mert Lengyelországnak szüksége van a pénzre.

 

A jogalkotási folyamat messze nem lesz sétagalopp. A Jog és Igazságosság kormányzópártnak a törvényt keresztül kell verekednie a törvényhozás mindkét kamaráján, és Andrzej Duda elnöknek is alá kell írnia. A szavazásnál nagy valószínűséggel szüksége lesz az Egyesült Lengyelország párt szavazataira is, amely természetesen kihasználná a lehetőséget saját érdekei érvényesítésére, és már belengette a törvény elfogadásának elhalasztását.

 

Körkép.sk, wpolitycze.pl, politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!