Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Legszebb öröm a káröröm, tartja a mondás, és ezzel Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője is így volt, mikor kirobbant az Európai Parlament eddigi legsúlyosabb korrupciós botránya, amelynek főszereplői kezdetben a szocialista S&D frakció egyes képviselői voltak. Csakhogy az új fejlemények szerint az európai hatóságok nemcsak a görög baloldali politikus, Eva Kaili ellen indítanak eljárást, hanem Maria Szpiraki (szintén görög) EP-képviselő ellen is, aki történetesen a Néppárt tagja. Így a kárörvendő mosoly hamar leolvadt Weber arcáról. Legalábbis ez derül ki a Politico cikkéből.

 

A dolog pikantériája, hogy hétfőn a Néppárt vezére arról beszélt, hogy nem kellene olyan olyan vehemensen támadni a baloldali frakciót a történtekért, mert az ügy már így is súlyos hitelességi problémákat okozott az EU intézményrendszereinek. Végül Weber mégsem tudott ellenállni a kísértésnek.

 

A Néppárt szerint a Katargate-ként is emlegetett botrány egyedüli főszereplője a szocialista frakció, ám csütörtökön kellemetlen meglepetés fogadta a legnagyobb európai pártcsaládot: az Európai Ügyészség bejelentette, hogy nemcsak a leváltott EP-alelnök, Eva Kaili ügyét vizsgálja, hanem a szintén görög Maria Szpirakiét is, aki pedig az EPP frakciójához tartozik.

 

  hirdetes_300x300   

Maga Kaili ugyanis baloldali politikusként is feltűnően szoros kapcsolatokat ápolt a görög jobboldallal, többek között az Új Demokráciával is – ez utóbbi miatt okoztak a sajtó munkatársai kellemetlen pillanatokat Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, akit Margaritasz Szkínász (szintén a néppárti frakció tagja) érintettségéről kérdezték a hét elején.

 

A belga hatóságok eddig minimum 1,5 millió eurónyi készpénzt foglaltak le másfél tucatnyi helyszíni razziát követően az ügy kapcsán. A gyanú szerint európai parlamenti képviselő egy csoportja csúszópénzt fogadott el Katart és Marokkót képviselő lobbistáktól, cserébe a két ország befolyást szerzett az EU jogalkotási folyamataiban.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.