Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Pénteken Oroszország újabba masszív rakétatámadást indított Ukrajna ellen, vélhetően ismét a kritikus infrastruktúrára mérnek csapásokat. Több helyen elővigyázatosságból az ukránok lekapcsolták az energiaellátást. Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint Tu-95-ös pilóta nélküli rakétákkal, S-300-as rakétákkal, Tu-22 M3-as bombázókkal (X-22-es rakétákat szállítanak) és a Fekete-tengerről indított Kalibr rakétákkal lövik az oroszok Ukrajnát.

 

Kijevben három robbanásról szólnak a hírek. Helyi idő szerint délelőtt 9.00 óra körül Desznyan, Holosziivszkij és Dnyipro kerületeket érték találatok az ukrán fővárosban – erről Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere számolt be a Telegramon.

 

Klicsko azt is bejelentette, hogy az energetikai hálózat sérülése miatt a főváros minden kerületében szünetel a vízellátás, de a város már dolgozik a helyreállításán.

 

 hirdetes_810x300  

Robbanásokat jelentettek Harkiv és Dnyipropetrovszk városokból is.

 

Közben újabb orosz katonai offenzíva lehetőségéről érkeztek hírek. Az ukrán katonai hírszerzés szerint Oroszország katonai kudarcai ellenére újabb szárazföldi offenzívát készít elő, és várhatóan az új év elején el is indítja azt. Az ukránok szerint bármelyik irányból várható támadás: Donbasz, Harkiv, Dél-Ukrajna, de Kijev felé is indulhatnak hadműveletek.

 

Az ukránok úgy sejtik, hogy Moszkva újabb 200 ezer katonát vezényelhet az ukrán frontra, Zalizsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka pedig nem kételkedik abban, hogy Kijev lerohanásával is meg fognak próbálkozni az oroszok.

 

Pénteken elindultak olyan találgatások is, hogy Fehéroroszország esetleg belép a háborúba. Bizonyíték egyelőre nincs, de a lehetőség mindig ott lógott a levegőben. Most amiatt került ismét terítékre, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök december 19-én (jövő hétfőn) Minszkbe utazik, hogy fehérorosz kollégájával tárgyaljon.

 

Korábban a brit sajtó emlegetett fehérorosz mozgósítást, ami nem volt minden alap nélküli, Lukasenka belarusz elnök ugyanis harckészültséget rendelt el.

 

Az Ukrajinszka Pravda ezzel kapcsolatban pénteken azt írta, hogy a fehérorosz MiG-ek is levegőben voltak, miközben becsapódások történtek Ukrajnában. A hír fontosabbik része arról szólt, hogy levegőbe emelkedett a belaruszok A-50-es légtérellenőrző repülőgépe, amely többek között a vadászgépek koordinációját is ellátja, valamint figyeli a levegőben, szárazföldön és tengeren lévő célpontokat is. Az A-50-es rendszer elvileg képes kiszúrni a légvédelmi rendszereket és ellenséges vadászgépeket is.

 

Körkép.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!