Mégis lesz uniós gázársapka - alacsonyabb és szigorúbb, mint korábban javasolták - Körkép.sk
Hajnalka
  • HUF: 385.38
  • USD: 1.08
  • 2 °C
  • 8 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Mégis lesz uniós gázársapka – alacsonyabb és szigorúbb, mint korábban javasolták

Hétfő délután sikerült átvinni a gázárplafon javaslatát. A németek is rábólintottak.

Nyitókép forrása: Twitter/Jozef Síkela

 

Hétfőn, nem sokkal délután 5 óra előtt közölte a Twitteren az uniós soros elnökséget vezető Csehország energiaminisztere, hogy megszületett a megállapodás a tagállamok között az uniós gázársapkáról, méghozzá alacsonyabb szinten, mint azt korábban az Európai Bizottság javasolta. A javaslatra még Németország is rábólintott, Magyarország viszont nem. Ez azonban névlegesen nem szankció, hanem gazdasági intézkedés, így nem volt vétóra lehetőség.

 

Az biztos, hogy nagy viták zajlottak a háttérben, ami nem csoda, hiszen a gázársapkáról most szavaztak harmadik alkalommal a tagállamok.

 

Néhány héttel ezelőtt még a bizottság 275 euró/megawattórás árat utasították el a tagállamok, most hétvégén már 188 eurós határról folytak a tárgyalások. A végeredmény 180 euró lett.

 

SJE Nyílt nap

A szabály szerint, ha három napon keresztül egyhúzomban 180 euró felett járna a holland TTF gáztőzsdén az energiahordozó egységára, akkor életbe lép az ársapka. Van azonban még pár technikai feltétel, például hogy az LNG és a TTF ára közötti különbségnek nagyobbnak kell lennie 35 eurónál. A németek nyomására az ársapka csak február 15-től aktiválható.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket