Nyitókép: Petr Hloušek/Právo

 

Andrej Babiš volt miniszterelnököt látná a legszívesebben utódjául a cseh államfői tisztségben Miloš Zeman távozó államfő.

 

Zeman a Právo című cseh lapnak adott interjúban kijelentette, hogy a januári elnökválasztáson Babišra fog szavazni, mert ő az egyetlen jelölt, akinek politikai tapasztalata van. A jelenlegi elnök szerint a politika ugyanolyan mesterség, mint minden más. „Önök se szeretnék, hogy olyan sebész operálja önöket, akinek nincs orvosi végzettsége” – jelentette ki.

 

A 68 éves milliárdos nagyvállalkozó Babiš 2017 és 2021 között volt a Cseh Köztársaság miniszterelnöke. Jelenleg eljárás folyik ellene európai uniós pénzekkel történt állítólagos csalás miatt. Az elnökválasztás első fordulóját január 13-án és 14-én tartják. A 78 éves Zeman már nem indulhat, miután az alkotmány által engedélyezett két hivatali időszakot kitöltötte.

 hirdetes_400x285  

 

A CNN PrimaNews tévécsatorna megbízásából végzett friss közvélemény-kutatás szerint Babiš az első fordulóban 30,1 százalékkal győzne, a második helyen Danuše Nerudová közgazdász professzor végezne 26,5 százalékkal, míg a harmadikon Petr Pavel nyugalmazott tábornok 23 százalékkal.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!