Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Ami Richard Sulík volt a kormányban, az volt Ján Budaj az OĽANO-ban. A liberális miniszter, aki transzneműeknek osztogatott környezetvédelmi kitüntetéseket, távozott az OĽANO frakciójából, és vitte magával a köré csoportosuló 9 parlamenti képviselőt is. Természetesen csak azután, hogy sarokba szorította Igor Matovičot, és rábírta, hogy mondjon le az SaS kedvéért úgy, hogy semmilyen garancáiát nem kapott volna cserébe. Távozásuk után a liberális Juraj Šeliga–Jana Žitňanská párossal, valamint Martin Klusszal működnek együtt. Budaj egy olyan blokkot próbál létrehozni, ami összefogná azokat  a frakción kívüli képviselőket, akik ellenzik az előrehozott választásokat.

 

A cél tehát az lenne, hogy Eduard Heger visszahívott kormányfő mögé valahogy sikerüljön ismét 76 mandátumot felsorakoztatni, amivel aztán új kormányt alakíthat – nyilván a liberálisoknak nem tetsző személyek nélkül. Ami a mögöttes érdekeket illeti, több is szóba jöhet, a miniszteri pozícióval járó előnyök fenntartásától, az ország atlantista és Ukrajnát támogató politikájának szavatolásán át a költségvetés megnyirbálásáig.

 

Budaj időközben azt is elárulta, hogy már Miroslav Kollárral, a SPOLU elnökével, frakción kívüli képviselővel is tárgyalt az együttműködésről.

 

 hirdetes_810x300  

„A legjobb az lenne, hogy széleskörű platformot hoznánk létre, amely megakadályozná a klientelista-maffia hálózat visszatérését, amelyek itt hosszú évekig kormányoztak”

 

mondta Budaj a sajtótájékoztatóján, amelyen többek között Ján Mićovský volt OĽANO-s képviselő is ott állt mellette. Budaj most a retorikáját Robert Fico visszatérésének elkerülésére építi.

 

„Félő, hogy a történelem megismétli önmagát (…). Ma a demokratikus politikai spektrum annyira zilált, hogy szükség van a demokraták összefogására”

 

fogalmazott, hozzátéve, hogy szerinte azok okozták a jelenlegi politikai válságot, akik ragaszkodtak pártelnöki pozícióikhoz, és nem vontak le „személyes következtetéseket” a történésekből.

 

Ezt követően arra figyelmeztetett, hogy az ellenzék szeretné eltörölni a Speciális Ügyészséget és Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekeinek vetné alá magát.

 

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy az SaS viselkedését ugyan helyteleníti, de még mindig demokratikus pártnak tartja.

 

Martin Klus a Postoj konzervatív napilapnak beszélt arról, hogy a legfontosabbnak azt tartja, hogy a demokratikus erők „integrációjára” sor kerüljöün, hiszen a Budaj-féle tízek, Juraj Šeliga, Jana Žitňanská és Ján Mičovský is részt vehetnének a készülő új politikai projektekben.

 

Ezekből pedig kettő van. Az egyik Mikuláš Dzurinda exkormányfőhöz kötődik, aki ott volt nemrég a SPOLU közgyűlésén, nem mellesleg Eduard Heger kormányfő, Juraj Šeliga és Jana Žitňanská társaságában. Dzurinda a KDH-t is igyekszik meggyőzni.

 

A másik készülő pártprojekt élén Lucia Ďuriš Nicholsonová EP-képviselő, volt SaS-es politikus áll, ő Pavel Macko tábornok ODS pártjával működik együtt, de már maga mellé állított Jozef Mihált (volt SaS-es) és Ravasz Ábelt (volt most-hidas politikus)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!