Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

Dagad a korrupciós botrány Brüsszelben. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán reggel vizsgálatot indított mind a 26 uniós biztosával szemben, annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen kapcsolatot tartottak fenn a katari korrupciós botrányba nyakig elmerülő volt uniós migrációs biztossal, a szintén görög Dimitrisz Avramopulosszal. Mint kiderült, a Katargate nevet viselő botrány egyik főszereplője által alapított „civil” szervezet havi ötezer eurót fizetett Avramopulosznak, vélhetően lobbitevékenységéért.

 

A helyzet azért is felettébb aggályos, mert ha lobbitevékenységet folytatott, akkor a szervezetet vezetni kellett volna a lobbisták regiszterében, ami viszont nem történt meg, lévén, hogy az EU adminisztrációjának tetején dolgozókról van szó, aligha volt véletlen a mulasztás.

 

A korrupciós ügy egyik letartóztatott vádlottja, Pier Antonino Panzeri volt EP-képviselő hozta létre azt a szervezetet, amely 2021 márciusától 2022 februárjáig bezárólag 60 ezer eurót fizetett ki Avramopulosznak.

 

 hirdetes_810x300  

Se vége, se hossza az uniós korrupciós botránynak, amelyben immáron nemcsak a baloldali uniós tisztviselők apraja-nagyja, de a néppártiak pár tagjai is érintettek – Avramopulosz is az EPP tagja volt. Az EU intézményeinek hitele a háború és a szankciós politika miatt egyébként sem volt épp toppon, a mostani helyzet azonban totális leépülést jelent.

 

Ezt az is jelzi, hogy szerda reggel egy Von der Leyen által küldött körlevélben minden uniós biztosnak meg kellett válaszolnia záros határidőn belül (délelőtt 11:30-ig) egy kérdést:

 

„Volt-e ön vagy irodája bármilyen interakcióban (levelezés, személyes találkozók, egyéb kapcsolatok) Avramopulosz volt biztossal 2021. február 3. és 2021. december 1. között”

 

Az EUobserver úgy tudja, hogy a korábbi görög migrációs biztos a jelzett időszakban a következő biztosokkal találkozott:

 

  • Frans Timmermans holland baloldali bizottsági ügyvezető alelnökkel,
  • Margréthe Vestager dán liberális ügyvezető alelnökkel,
  • Maroš Šefčovič szlovák baloldali biztossal,
  • Věra Jourová cseh liberális biztossal,
  • Margarítasz Szkínász görög néppárti alelnökkel,
  • Sztella Kiriakidész ciprusi néppárti biztossal,
  • Mariya Gabriel bolgár néppárti biztossal,
  • Ylva Johansson svéd baloldali biztossal,
  • és Johannes Hahn osztrák néppárti biztossal.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.