Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Victor R. Caivano

 

Egyre nagyobb problémát okoz a kokain terjedése Európában – derül ki a Politico cikkéből. Az EU vonatkozó jelentése szerint továbbra is magas a kokain használatának szintje, és Európában viszonylag könnyű hozzájutni a kábítószerhez. A Politico szerint az adatok csapást mérnek „az EU drogellenes küzdelmére”.

 

Az európai kontinens ugyanis a kábítószer előállításának és terjesztésének csomópontjává válik, a hatóságok viszont nem tudnak lépést tartani a tendenciával. A belga hatóságok január 10-én tartottak sajtótájékoztatót a holland vámhatóságokkal folytatott drogellenes együttműködésről. Az ezt követően nyilvánosságra került elemzés szerint a kokainfogyasztás az elmúlt évtizedben növekvő tendenciát mutatott, és 2010 és 2020 között 40 százalékkal nőtt.

 

A jelentés szerint a 15,34 éves európai fiatalok 2,2 százaléka, vagyis nagyjából 2,2 millió fiatal fogyasztott az elmúlt évben legalább egyszer kokaint. Ez pedig az uniós kábítószerkereskedelem elleni harc kudarcát jelzi.

 

 hirdetes_810x300  

Érdekes módon a fogyasztás visszaesése épp a koronavírus-járvány elleni korlátozó intézkedések idején történt, ám a pandémia visszaszorulásával az emelkedő trend folytatódott, a hatóságok szerint pedig „sokrétűbbé és dinamikusabbá vált” a kábítószerpiac. Ez magyarul az erőszak és a korrupció elburjánzását és a kábítószerfogyasztással összefüggő egészségügyi problémák gyakoribbá válását jelenti.

 

Az EU feketepiacán megjelentek és teret hódítottak a mexikói drogkartellek. Egy Europol és az USA Drogellenes Hivatala által közösen készített jelentés aggasztónak találta, hogy „folyamatosan fejlődhet a mexikói bűnözők és az EU-ban működő alvilági hálózatok közötti együttműködés”.

 

„Az elmúlt években a mexikói bűnözőkhöz köthető metamfetamin- és kokainlefoglalások az uniós kábítószerpiac kiemelkedő jellemzőjévé váltak”, áll a jelentésben, amely szerint a kartellek igyekeznek korrumpálni a közhivatali és magánszektort, hogy gördülékenyebbé tegyék a kábítószer becsempészését.

 

Mivel a mexikói alvilág erőszakosságáról és brutalitásáról hírhedt, ezért Európába a mexikói drogon kívül ezek a módszerek is beáramolhatnak, vagyis a jövőben az erőszak növekedésére lehet számítani.

 

A belga és holland hatóságok együttműködése egyáltalán nem véletlen. A kábítószerek elsődleges belépési pontja Európába a belga kikötőváros, Antwerpen.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!