Drogok terén is egyre rosszabbak a kilátások Európában - jönnek a mexikói kartellek? - Körkép.sk
Hajnalka
  • HUF: 385.38
  • USD: 1.08
  • 2 °C
  • 8 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Drogok terén is egyre rosszabbak a kilátások Európában – jönnek a mexikói kartellek?

Európa a globális terjesztés csomópontjává is válhat.

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Victor R. Caivano

 

Egyre nagyobb problémát okoz a kokain terjedése Európában – derül ki a Politico cikkéből. Az EU vonatkozó jelentése szerint továbbra is magas a kokain használatának szintje, és Európában viszonylag könnyű hozzájutni a kábítószerhez. A Politico szerint az adatok csapást mérnek “az EU drogellenes küzdelmére”.

 

Az európai kontinens ugyanis a kábítószer előállításának és terjesztésének csomópontjává válik, a hatóságok viszont nem tudnak lépést tartani a tendenciával. A belga hatóságok január 10-én tartottak sajtótájékoztatót a holland vámhatóságokkal folytatott drogellenes együttműködésről. Az ezt követően nyilvánosságra került elemzés szerint a kokainfogyasztás az elmúlt évtizedben növekvő tendenciát mutatott, és 2010 és 2020 között 40 százalékkal nőtt.

 

A jelentés szerint a 15,34 éves európai fiatalok 2,2 százaléka, vagyis nagyjából 2,2 millió fiatal fogyasztott az elmúlt évben legalább egyszer kokaint. Ez pedig az uniós kábítószerkereskedelem elleni harc kudarcát jelzi.

 

SJE Nyílt nap

Érdekes módon a fogyasztás visszaesése épp a koronavírus-járvány elleni korlátozó intézkedések idején történt, ám a pandémia visszaszorulásával az emelkedő trend folytatódott, a hatóságok szerint pedig “sokrétűbbé és dinamikusabbá vált” a kábítószerpiac. Ez magyarul az erőszak és a korrupció elburjánzását és a kábítószerfogyasztással összefüggő egészségügyi problémák gyakoribbá válását jelenti.

 

Az EU feketepiacán megjelentek és teret hódítottak a mexikói drogkartellek. Egy Europol és az USA Drogellenes Hivatala által közösen készített jelentés aggasztónak találta, hogy “folyamatosan fejlődhet a mexikói bűnözők és az EU-ban működő alvilági hálózatok közötti együttműködés”.

 

“Az elmúlt években a mexikói bűnözőkhöz köthető metamfetamin- és kokainlefoglalások az uniós kábítószerpiac kiemelkedő jellemzőjévé váltak”, áll a jelentésben, amely szerint a kartellek igyekeznek korrumpálni a közhivatali és magánszektort, hogy gördülékenyebbé tegyék a kábítószer becsempészését.

 

Mivel a mexikói alvilág erőszakosságáról és brutalitásáról hírhedt, ezért Európába a mexikói drogon kívül ezek a módszerek is beáramolhatnak, vagyis a jövőben az erőszak növekedésére lehet számítani.

 

A belga és holland hatóságok együttműködése egyáltalán nem véletlen. A kábítószerek elsődleges belépési pontja Európába a belga kikötőváros, Antwerpen.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket