Nyitókép: AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Ukrajna február végéig szeretné megtartani azt a békecsúcsot, amelyre nagy valószínűséggel az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) szervezésében kerül majd sor – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

 

Kuleba szerint António Guterres ENSZ-főtitkárnak kellene közvetítenie a tárgyalásokat. A csúcstalálkozót az ukrajnai orosz invázió kezdetének első évfordulóján szeretnék megtartani.

 

Az ukrán külügyminisztérium vezetője kijelentette, hogy „nagyon elégedett” Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt heti egyesült államokbeli látogatásának eredményével, és hozzátette, Ukrajna mindent megtesz a háború 2023-as megnyerése érdekében.

 hirdetes_810x300  

 

 „Minden háború vége a csatatéren és a tárgyalóasztalnál hozott döntések eredménye“ – mondta Kuleba. Arra a kérdésre, hogy Oroszországot is meghívják-e a csúcstalálkozóra, a miniszter azt válaszolta, hogy ennek az országnak először a nemzetközi bíróság előtt kell felelnie háborús bűneiért.

 

Kuleba egyúttal kijelentette, hogy Guterres ENSZ-főtitkár nemcsak „hatékony közvetítőnek és tárgyalónak, hanem különösen őszinte és elvhű embernek” bizonyult, ezért szívesen venné aktív részvételét a csúcstalálkozón.

 

Moszkva nyilatkozataival kapcsolatban, miszerint kész a tárgyalásokra, az ukrán diplomácia  vezetője elmondta, hogy  „Oroszország rendszeresen azt mondja, hogy kész tárgyalni, de ez nem igaz, mert minden, amit a csatatéren csinál, az az ellenkezőjét bizonyítja“.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!