Nyitókép forrása: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

 

Egy nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hajlandó tárgyalni Ukrajnáról a Nyugattal és minden érintettel, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kemény hangvételű nyilatkozatot fogalmazott meg, amelyben kijelentette, hogy „ha Ukrajna nem teljesíti az orosz feltételeket a saját érdekében, az orosz hadsereg fogja eldönteni a kérdést”. Ukrajna nincs könnyű helyzetben. Bár a nyugati támogatások továbbra is érkeznek, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a háború megnyeréséhez szükséges eszközöket nem fogja megkapni, miközben hasderege, lakossága kivérzik a harcokban és a téli időjárásban. Hétfő késő este több mint 9 millió ukrajnai maradt áram nélkül – becslések szerint Ukrajnában jelenleg 20-30 millió lakos élhet, vagyis a népesség több mint egyharmada maradt áram,  valamint fűtés és víz nélkül. Ez a háború 306. napja.

 

Hétfő késő estétől több régióban összesen 9 millió ember maradt áram nélkül Ukrajnában az orosz rakétatámadások következtében. Ezt maga Volodimir Zelenszkij jelentette be késő esti videós bejelentkezése során. Azt is mondta, hogy a Ukrajna már a jövő évi energetikai kihívásokra készül.

 

„Nem csak a téli hónapokra. A veszélyekre, amelyeket le kell győznünk. Vannak lépések, amelyeket meg kell tenni! És az állam meg is fogja tenni”

 

mondta.

 hirdetes_300x300  

 

Lavrov: Ha Ukrajna nem tud dönteni, az orosz hadsereg megteszi helyette

 

Nagyon kemény hangvételű nyilatkozatot tett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Ukrajna kapcsán. Az orosz diplomácia első embere arról beszélt, hogy Ukrajna és a Nyugat el akarja pusztítani Oroszországot.

 

„A rezsim által ellenőrzött területek demilitarizálására és denacifikálására, valamint Oroszország biztonságát itt fenyegető elemek felszámolására, beleértve az új területeinket, az ellenség jól ismeri. (…) A lényeg egyszerű: Ukrajna vagy teljesíti Moszkva követeléseit a saját érdekében, vagy az orosz hadsereg fogja eldönteni a kérdést”

 

mondta Lavrov, majd hozzátette, hogy

 

„senki előtt sem titok, hogy az Egyesült Államok és a NATO-szövetségesek stratégiai célja Oroszország legyőzése a csatatéren, ami országunk meggyengítésére vagy akár megsemmisítésére irányul”.

 

Lavrov szerint Oroszország és az USA nem képes normális kapcsolatokat kialakítani, és ezért Joe Biden amerikai elnököt és adminisztrációját tette felelőssé.

 

Nagy veszteségeket követelő harcok folynak a keleti fronton

 

Hétfőn este Zelenszkij urkán elnök beszámolt arról, hogy „fájdalmas és nehéz” csaták folynak a donbaszi fronton. Oeh Zsdanov kijevi katonai elemző pedig szintén heves harcokról számolt be Luhanszk megye Kreminna környéki magaslatainál. A Bakhmut és Avdjivka városoktól délre lévő harcvonalnál ismét hevesebb harcok bontakoztak ki.

 

Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter az Ukrajinszka Pravdának nyilatkozva kijelentette, hogy az orosz megszállók célja a Donyeck megyei közigazgatási határ elérése még ebben az évben, és hogy e célból a legerősebb bástyánál, Bakhmutnál vonták össze a legtöbb haditechnikát.

 

Erdogan: A Nyugat csak provokálni tud

 

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn élesen bírálta a Nyugatot, amiért nem akart közvetítőként fellépni Oroszország és Ukrajna között. Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint a török elnök a Nyugatot provokációval vádolta meg:

 

„Sajnos a Nyugat csak provokálni tudott ebben a háborúban és nem akart közvetíteni, amit Törökország vállalt el 2022-ben, és ennek köszönhetően működtettük többek között a fekete-tengeri gabonafolyosót”

 

mondta.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.