Nyitókép forrása: SITA/Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök és miniszterelnök, aki jelenleg az orosz nemzetbiztonsági tanács második embere a Twitteren újabb figyelemfelkeltő bejegyzést posztolt arról, hogyan képzeli el a jövő év geopolitikájának alakulását. A bejegyzésben nem kevesebbet állít, mint hogy megalakul a Negyedik Birodalom és polgárháború tör ki az USA-ban.

 

Medvegyev jóslatait gazdasági témákkal kezdi, azt várja, hogy a jövő évben a kőolaj hordónkénti ára 150 dollár fölé emelkedik (ez a jelenlegi ár több mint kétszerese), a földgáz ezer köbméterenkénti ára pedig 5000 euró fölé nő (ez a jelenlegi árszint ötszöröse).

 

Előrejelzése második pontjában arról ír, hogy az Egyesült Királyság visszatér az Európai Unióba – ami azért elég meglepő lenne. Ezzel együtt Medvegyev szerint a közös valuta, az euró összeomlik, Írország pedig egyesül.

 

 hirdetes_400x285  

Itt érdemes megjegyezni, hogy Medvegyev „jóslatai” kifejezetten a legoroszellenesebb politikát folytató országok történelmi rémálmait vázolják fel, és nem csak a britek egyesült Írországtól való félelmére játszik rá.

 

Medvegyev szerint Lengyelország és Magyarország elfoglalja Ukrajna nyugati felét, Ukrajna pedig megszűnik létezni (Kijev ki nem mondott félelmei között valószínűleg tényleg ott motoszkál ez a forgatókönyv… – a szerk.).

 

A volt orosz elnök ezután felveti, hogy Közép-Európában létrejön egy Negyedik Birodalom Németországból és szatellitállamaiból. Ez a birodalom később bekebelezi Csehországot, Szlovákiát és a balti országokat és az Ukrajnából megmaradt „Kijevi Köztársaságot” (ez is II. világháborút megelőző párhuzam).

 

Ezt követően a Negyedik Birodalom és a franciák között háború tör ki, ami megosztja Európát (újabb analógia a II. világháborúval), majd sor került Lengyelország felosztására. Azt nem részletezi, hogy kik között, nyilván az túl nagy provokáció lenne, és az sem világos, hogy mi lesz a sorsa a Lengyelország által elfoglalt nyugat-ukrán területeknek.

 

Medvegyev nyolcadik pontjában azt vizionálja, hogy az Egyesült Államokban polgárháború tör ki, amelynek következtében Kalifornia és Texas államok különálló országokká válnak. Texas és Mexikó szövetségre lépnek, majd a polgárháború után Elon Musk nyeri meg az elnökválasztásokat.

 

Azzal folytatja, hogy az összes jelentős pénzintézet, tőzsde és bank, befektetőház elhagyja az USA és Európa területét, és átköltözik Ázsiába. A Bretton Woods-i rendszer  (a pénz fedezete az áru) összeomlik, vele a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank is. A dollár megszűnik világpénz lenni.

 

Medvegyev jóslatait nyugodtan nevezhetjük az orosz politika vágyvezérelt szellemi termékének, egyébiránt pedig jól összeszerkesztett provokációk. Az, hogy a legrosszabb rémálma teljesüljön minden olyan országnak és intézménynek, amelyet Oroszország ellenségnek tekint, ráadásul egy év alatt, aligha valószínű. Persze kizárni semmit sem lehet, és nem csak a Medvegyev vette észre, hogy a nyugati világ önmagával is küzd és koránt sincs a helyzet magaslatán.

 

A bejegyzést egyébként Elon Musk is kiszúrta, és kommentelt is hozzá. Azt írta elnökválasztási győzelme kapcsán Medvegyev posztja alá: „Epikus történetszál”.

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.