Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Libkos

 

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint patthelyzet alakult ki a frontokon, jelenleg sem Ukrajna, sem Oroszország nem képes jelentősebb előrenyomulásra.

 

Kirilo Budanov a BBC brit közszolgálati rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „a helyzet beragadt, semmi sem mozdul”.

 

Hozzátette, hogy Oroszország „teljes mértékben zsákutcába jutott”, és nagyon jelentős veszteségeket szenved.

 

 hirdetes_810x300  

Budanov elismerte ugyanakkor, hogy az ukrán fegyveres erők is nélkülözik a szükséges erőforrásokat ahhoz, hogy egyszerre több térségben előrenyomulásba kezdjenek.

 

„Nem tudunk minden irányba kiterjedő, átfogó vereséget mérni rájuk, de ők sem tudnak vereséget mérni ránk” – mondta az ukrán katonai hírszerzés vezetője a BBC-nek.

 

Budanov kijelentette: Ukrajna nagyon várja az újabb fegyverszállítmányokat, köztük a fejlett technológiájú fegyverekét.

 

A Fehéroroszországban tapasztalt orosz csapatmozgásokról az ukrán hírszerzési főnök kijelentette: ez csak arra irányuló kísérlet, hogy Ukrajna katonákat csoportosítson át a déli és a keleti hadszínterekről északra.

 

Kirilo Budanov elmondta: nemrégiben egy vasúti szerelvény, amely zsúfolva volt orosz katonákkal, megállt az fehérorosz-ukrán határ közelében „fényes nappal, hogy mindenki láthassa”, majd néhány óra múlva visszaindult anélkül, hogy bárki leszállt volna róla.

 

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője kijelentette: jelenleg nem látja semmiféle jelét annak, hogy Fehéroroszország területéről készítenének elő inváziót Kijev vagy az észak-ukrajnai térségek ellen.

 

Fehéroroszország területéről már indítottak ukrajnai támadásokat az orosz fegyveres erők, de Budanov szerint a fehérorosz lakosság nem támogatná hazája ennél kiterjedtebb részvételét az ukrajnai háborúban.

 

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ezért tesz meg minden lépést annak elkerülésére, hogy „országát katasztrófa érje” – fogalmazott az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

 

Budanov szerint a donyecki régióban lévő Bahmutért folyó harcokban orosz részről a Wagner-csoport nevű zsoldoshadseregé a vezető szerep, mivel a csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin „politikai trófeaként” akarja elfoglalni a várost.

 

Az ukrán hírszerzési vezető szerint Oroszország nem tudja hosszabb távon a jelenlegi intenzitással folytatni az ukrajnai infrastrukturális létesítmények elleni rakétatámadásokat, mivel fogytán vannak rakétakészletei, az orosz ipar nem tudja feltölteni a kifogyott készleteket, Irán pedig – jóllehet drónokat szállít – eddig nem volt hajlandó rakétákat is eladni Oroszországnak, mivel tart a nyugati szankcióktól.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!