Nyitókép: AP Photo/Carolyn Kaster

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán mondta el éves üzenetét az ukrán parlament képviselői előtt. Az ukrán elnök kijelentette, azzal, ahogy Ukrajna szembeszállt Oroszországgal, segített „a Nyugatnak megtalálni önmagát, és megszabadulni az Oroszországtól való félelemtől”.

 

„Az idei év tíz hónapja alatt mindenkinek segítettünk. Segítettünk a Nyugatnak, hogy újra magára találjon, visszatérjen a globális színtérre és érezze, mennyivel erősebb. Nyugaton már senki sem fél Oroszországtól, és soha nem is fog félni tőle”

 

– hangsúlyozta Zelenszkij, akit az Ukrinform ügynökség jelentése alapján idézett a BBC.

 

 hirdetes_810x300  

„Ukrajna volt az, aki egyesítette az Európai Uniót… Európa most már képes megvédeni magát és legyőzi a válságokat. És mindezt annak ellenére, hogy Oroszország hatalmas erőforrásokat fordított a kontinensünk szétverésére“

 

– folytatta Zelenszkij.

 

Megjegyezte: a háború kitörése után az európai államok átértékelték álláspontjukat a semlegesség fogalmával kapcsolatban, megváltoztatták törvényeiket és külpolitikai hagyományaikat, és aktívan segítik Ukrajnát.

 

Zelenszkij üzenetében felidézte azt is, hogy az ukrán katonák „kiűzték a megszállókat Kijevből“, amit „e totális háború első fordulópontjának“ nevezett.

 

Kitért arra is, hogyan szabadították fel az ukrán katonák a Kígyó-szigetet, és „azóta minden megszálló tudja, milyen választ kaphat” az ukránoktól bármilyen támadásra. Ez a bizonyíték arra, hogy „semmi sem állítja meg Ukrajnát” – mondta Zelenszkij.

 

Az ukrán elnök beszédében köszönetet mondott az Ukrajnát segítő országoknak, kiemelve az Amerikai Egyesült Államok támogatását.

 

„Egy évvel ezelőtt még lehetetlennek tűnt, hogy államunk rendelkezzen Patriot légvédelmi rendszerekkel. Most azonban megszületett egy ilyen megállapodás. Ez az Ukrajnával szembeni bizalom különleges jele. Ez egy igazi szövetség az Amerikai Egyesült Államokkal”

 

– zárta beszédét Zelenszkij.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.