Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Ha decemberben tartották volna a parlamenti választásokat, akkor a szavazás a HLAS győzelmével ért volna véget. A Median ügynökség felmérése szerint a második helyen továbbra is a Smer áll, a harmadikon pedig a PS. Az SaS mélyvölgyben van, ahogy az OĽANO is. Gyakorlatilag a parlamenti pártok többségét a Median 7 százalék alatt mérte. Az ügynökség egy másik közzétett felmérése szerint az is kiderült, hogy a lakoság elsöprő többsége előrehozott választásokat akar.

 

A 6 százalékos tömbbe nem tartozik bele a Republika. A fasisztának titulált szélsőségesek ugyanis a negyedik helyen végeztek 9,6 százalékkal.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott liberális koalícióra nem nagyon van lehetőség. A HLAS–PS–SaS formációnak csak 71 mandátuma van, így vagy a KDH-t vagy az OĽANO-t maguk közé kellene venni. Másik kérdés, mekkora realitása van mára ennek a formációnak – az SaS-t és az OĽANO-t nehéz egy pártban elképzelni, a PS elzárkózik az OĽANO-tól, az SaS pedig teljesen hiteltelenné vált koalíciós partnerként.

 hirdetes_400x285  

 

Egy HLAS–Smer–PS koalíciónak van matematikai esély, méghozzá közel alkotmányos többséggel bírnának, ám a PS-t a Smerrel igen nehéz egy csapatban elképzelni.

 

A liberálisok rémálmának viszont nőtt az esélye: a HLAS–Smer–Republika szocialista kormánykoalíciónak 81 mandátuma lenne, ami elég stabilnak mondható – igaz, hogy egy ilyen kormány az első naptól iszonyú mediális és külföldi nyomás alatt lenne.

 

A Sme rodina a Median szerint elvesztette királycsináló szerepét (egyelőre). Mindazonáltal az egész képhez hozzá kell tenni, hogy két új párt is készülődik, akik élvezni fogják a mainstream sajtó biztosította előnyöket, így a felhozatal jövőre várhatóan változni fog.

 

 

A kérdés az, hogy milyen gyorsan.

 

A Median felmérése ugyanis arra is rámutatott, hogy a lakosság elsöprő többsége, 65 százaléka előrehozott választásokat akar. Ennek a tömegnek az 56 százaléka már a jövő év első felében szeretnének választásokat, 36 százalék megelégszik a második negyedévvel, de mindössze 6 százalék törődne bele egy későbbi időpontba.

 

A 65 százalékon túl van egy 22 százalékos csoport, amely egy új kormányzótöbbséget preferálna a választási időszak végéig (2024 tavasza), ezenkívül 8 százaléknyian úgy vélik, egy ügyvivő kormány jelentene megoldást a jelenlegi helyzetre.

 

A megkérdezettek 70 százaléka szerint helyes volt a kormány megbuktatása, míg 22 százalék szerint nem…

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!