Nyitókép forrása: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Az orosz Gazprom energetikai vállalat vezérigazgatója, Aleksznd Miller közölte, hogy a cég a tavalyi évben túllépte a Kínába irányuló éves gázmennyiség lekötött mennyiségét.

 

„A Gazprom a Power of Siberia gázvezetéken keresztül folyamatosan növeli a Kínába irányuló gázexportját. 2022-ben a gázszállítás rendszeresen meghaladta az eredetileg megkötött napi mennyiséget. Ennek eredményeként túlteljesítettük éves kötelezettségeinket. Ráadásul kínai kollégáink kérésére december 31-én megnöveltük a napi szállítás mennyiségét, amit [a 2023-as évre vonatkozóan] rögzítettünk, vagyis január 1-jétől a Gazprom teljesen új szintre lépett a Kínába irányuló gázszállítás terén”

 

fogalmazott Miller, hozzátéve, hogy a gázfogyasztás növekedése elsősorban Ázsiában, azon belül pedig Kínában várható.

 

„Ezen a területen erősítjük a pozíciónkat”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott a Gazrom vezetője. Korábban az orosz kormányfőhelyettes, Aleksznadr Novak jelentette ki Európa kapcsán, hogy Oroszország nem zárkózik el az Európába történő eladástól. Nem sokkal később olyan hírek jelentek meg, miszerint Putyin orosz elnök lehetővé tenné a „nem baráti országok” számára is, hogy rubelen kívül más valutában is fizessenek. (Ez elvileg elháríthatja a politikai akadályt a Lengyelországon keresztül haladó Jamal gázvezeték újraindítása elől –  a szerk.) Mindezek ellenére egyre biztosabb, hogy Oroszország nem az európai piacra akarja építeni jövőben gázbevételeit, ami figyelmeztető jelzés Európának, hogy idén arra készüljön, orosz gáz nélkül kell megoldania a gáztárolók felöltését és a lakosság és ipar ellátását.

 

Körkép.sk, TASS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!