Nyitókép: Bloomberg/Getty Images

 

Az idei év első napján Kanadában életbe lépett a legtöbb külföldi számára a lakásvásárlási tilalom. A kormány azt ígéri, hogy ez a rendelkezés javítja az átlagos kanadaiak lakhatáshoz jutását.

 

A tilalom nem vonatkozik minden külföldire. Mentesülnek alóla például a menekültek vagy a Kanadában állandó lakhellyel rendelkező külföldiek. Ezenkívül a kanadai kormány december végén bejelentette, hogy a tilalom csak a városi lakóingatlanokra vonatkozik, a rekreációs célú ingatlanokra, például a nyaralókra nem.

 

Az ideiglenes tilalmat Justin Trudeau miniszterelnök javasolta a 2021-es választási kampány során, amikor az egekbe szökő árak sok hétköznapi kanadai számára megfizethetetlenné tették az ingatlanokat.

 hirdetes_400x285  

 

„A kanadai lakások iránti nagy érdeklődés vonzza a spekulánsokat, a gazdag vállalatokat és a külföldi befektetőket” – jelentette ki a miniszterelnöki Liberális Pártja a választási kampány során. Elmondása szerint ez az árak meredek emelkedéséhez vezetett. „A házak az embereké, nem a befektetőké” – tették hozzá a liberálisok.

 

A Liberális Párt a választások megnyerése után törvényt készített, amely tiltja a külföldiek lakóingatlan vásárlását. Emellett számos nagyváros, például Vancouver és Toronto, adót vezetett be a nem rezidensekre és a használaton kívüli házakra.

 

Időközben azonban, még az intézkedés hatályba lépése előtt, lehűlt az ingatlanpiac, amikor a jegybank az infláció kordában tartása érdekében kamatemelést kezdett. A jelzáloghitelek kamatai ezt követően reagáltak erre.

 

A Kanadai Ingatlanközvetítők Szövetsége szerint egy ház átlagos ára tavaly év elején érte el maximumát, azaz a 800 000 kanadai dollár (554 016 euró) feletti szintet. Decemberben az átlagár valamivel több mint 630 000 kanadai dollár (436 288 euró) volt.

 

Ugyanakkor több szakértő is kijelentette, hogy a külföldiek betiltása nem lesz jelentős hatással a kanadaiak lakhatási lehetőségére. A külföldiek a teljes lakástulajdon kevesebb mint 5%-át teszik ki Kanadában. A helyzetet inkább az új házak építésének felgyorsítása oldaná meg.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!