Nyitókép: Shutterstock.com/esfera

 

A kereskedelmi láncok hónapról hónapra emelik az árakat, most pedig az euró átváltásánál próbálják meg becsapni a vásárlókat – jelentette ki Davor Filipovic gazdasági miniszter kedden, a kereskedelmi- és élelmiszerláncok vezetőivel tartott találkozó után. A miniszter elmondta: megkérdezte a kereskedelmi láncok vezetőit arról, miért nem csökkentették az árakat, miután az üzemanyag és az áram is olcsóbb Horvátországban, mint a szomszédos Szlovéniában, de „egyik kérdésére sem kapott választ”.

 

Horvátország január 1-jén csatlakozott az euróövezethez. Sajtóhírek szerint a legtöbb kereskedelmi lánc felfelé kerekítette az árakat az átváltás során, de nemcsak a kereskedők, hanem a vállalkozók és a különböző szolgáltatók is, akik 10–15 százalékkal emelték a díjaikon.

 

A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte: az infláció 13,5 százalék, ami az élelmiszerek és az alkoholmentes italok árára van a legnagyobb hatással.

 hirdetes_300x300  

 

„Mindenkinek mondom, aki az állampolgárok rovására akarja felhasználni az átváltást, hogy ez nem fog működni”

 

– húzta alá.

 

Hozzátette: partnerként tekintenek a kiskereskedelmi láncokra, és jóhiszeműen jártak el, de erre nem számítottak.

 

A miniszter bejelentette, hogy kereskedelmi felügyelőség és a fogyasztóvédelmi szervezetek már a terepen vannak, és hamarosan pontos jelentést adnak.

 

A lehetséges lépésekkel kapcsolatban elmondta: a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatti úgynevezett feketelistától az árak széleskörű befagyasztásáig minden terítéken van.

 

„A válság terhét mindenkinek viselnie kell” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: elfogadhatatlan, hogy a válságban valaki a nyereségét próbálja meg növelni az állampolgárok terhére.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.