Nyitókép forrása: SITA/Kancelária prezidenta SR

 

A szlovákiai magyar (és szlovák) nyelvű balliberális sajtó hétfőn különféle spekulációkat közölt arról, hogy Novák Katalin magyar köztársasági elnök miért nem vett részt január 1-jén a Szlovákia megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett pozsonyi ünnepségen, amelyre Zuzana Čaputová államfő hívta meg. Mondanunk sem kell, a vörös-progresszív Denník N napilap magyar verziója nem túl megalapozott és nem is túl jóhiszemű feltételezésekbe bocsátkozott. A sorok között természetesen kiovasható volt a célzás, hogy Szlovákia szomszédai közül egyedül Magyarország nem vett részt az ünnepségen. Kedden azonban megérkezett a cáfolat.

 

A Napunk hétfőn a következő címmel közölt cikket a témában: „Rossz szándék nélküli diplomáciai bénázás lehetett, hogy Novák Katalin nem jött el Szlovákia 30. szülinapjának ünnepségére”. Ebben megjegyezte, hogy egyedül Magyarország nem képviseltette magát Szlovákia szomszédai közül.

 

Az ünnepségen részt vett Miloš Zeman cseh, Alexander Van der Bellen osztrák és Andrzej Duda lengyel állanfő, valamint Markéta Pekárová-Adamová cseh alsóházi elnök, illetve Irina Verescsuk, ukrán miniszterelnök-helyettes.

 

 hirdetes_300x300  

A Pravda baloldali napilap arról írt, hogy Novák Katalin „nem fogadta el” Zuzana Čaputová meghívását, és feltette a provokatív kérdést, hogy vajon a magyar államfő nem-e a szlovák államisággal kapcsolatos álláspontjának adott ezzel hangot.

 

Érdemes kiemelni, hogy az Orbán-ellenes baloldali és progresszív lapok rendszeresen közölnek olyan írásokat, amelyek vagy támadják Magyarországot és a magyar kormányt, vagy kifejezetten rásegítenek a Magyarország nemzetközi elszigetelésében érdekelt szlovák politikusok és miniszterek kijelentéseire.

 

Kedden azonban megjelent a cáfolat a szlovákiai sajtó állításaira. A Magyar Nemzet közölte le Novák Katalin államfő Zuzana Čaputovának küldött hivatalos válaszlevelét a meghívásra. Ebben azt írja a magyar elnök:

 

„Köszönöm szívélyes meghívását a január 1-jei jubileumi évfordulóra, egyben sajnálatomat kívánom kifejezni, hogy azon nem lesz alkalmam személyesen részt venni”.

 

Ez egyértelműen jelzi, hogy nem „diplomáciai bénázás” történt, hiszen teljesen hivatalos diplomáciai úton került lemondásra a találkozó. A levél a Pravda csúsztatását is cáfolja, ugyanis az áll benne, hogy Szlovákia az elmúlt harminc évben

 

„mindvégig Magyarország szövetségese és stratégiai partnere volt, és mi, magyarok így is tekintünk Önökre, északi szomszédunkra. Örömmel tölt el, hogy az elmúlt harminc évben országaink között rendkívül intenzív együttműködés valósult meg európai, regionális és bilaterális szinten egyaránt. A mostani nehéz helyzetben különösen fontosnak tartom azt, hogy vállvetve összefogjunk, hiszen a szomszédságunkban háború zajlik, és soha ennyi kihívással nem kellett még szembenéznünk”.

 

A levélből az is kiderül, hogy a magyar államfő szívélyes kapcsolatot ápol szlovák hivatali partnerével.

 

„Megelégedéssel emlékszem vissza szeptemberi pozsonyi találkozónkra és arra a konstruktív megbeszélésünkre, amelyen közös ügyeinket vettük sorra. Biztosíthatom az Elnök asszonyt arról, hogy a jövőben is partnere leszek minden olyan kérdésben, mely előre viszi a két ország és a visegrádi négyek együttműködését”

 

– olvasható a levélben.

 

Érdemes egy pillantást vetni a balliberális sajtó által kiemelt meghívott vendégek névsorára. Szerepel benne Irina Verescsuk neve. Az ukrán miniszterelnök-helyettes korábban nyílt magyarellenes kirohanásairól vált hírhedté, és azzal vádolta Magyarországot, hogy meg akarja szállni Kárpátalját. Pekárová-Adamová pedig szintén rendszeresen tesz magyar- és V4-ellenes kijelentéseket, legutóbb pedig részt vett abban a politikai cirkuszban, amivel meghiúsították a V4-es házelnökök találkozóját.

 

Nyilván Ukrajnából és Csehországból is lehetett volna kevésbé megosztó személyiségeket meghívni az ünnepségre. Vagy más oldalról megvilágítva: érdekes lett volna látni a lengyel elnök reakcióját, ha Čaputová közeli barátja, a jogállamiságért felelős uniós biztos, a lengyel uniós pénzeket blokkoló Věra Jourová mellett kellett volna pózolnia.

 

(Bár a balliberális politikusok, mint amilyen Čaputová is, módszeresen dolgoznak Magyarország nemzetközi elszigetelésén, nem bocsátkozunk rosszindulatú találgatásokba. Könnyen meglehet, hogy csak kisebb diplomáciai bénázásról van szó – szerk.)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.