Nyitókép forrása: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök 36 órás (egyoldalú) tűzszünetet hirdetett Ukrajnában az ortodox karácsony miatt, miután az ortodox egyház vezetője nyilvánosan erre szólította fel a feleket. Ukrajna „cinikus csapdának” nevezte Kirill pátriárka javaslatát.

 

A Putyin által elrendelt fegyvernyugvás január 6-án déli 12 órától kezdődik. Az ortodox világban január 6-án és 7-én ünneplik a karácsonyt.

 

„Figyelembe véve Őszentsége Kirill pátriárka felhívását, utasítom az Orosz Föderáció védelmi miniszterét, hogy vezessen be fegyvernyugvást a teljes ukrajnai érintkezési vonalon 2023. január 6-án 12 órától január 7-én 24:00 óráig”

 

jelentette ki Putyin csütörtökön.

 hirdetes_400x285  

 

„Tekintettel arra, hogy nagyszámú ortodox vallású állampolgár él a háborús zónában, felszólítjuk az ukrán felet, hogy hirdessen szintén tűzszünetet és engedje meg számukra, hogy részt vehessenek az istentiszteleteken karácsony estéjén, valamint karácsony napján”

 

emelte ki Putyin.

 

Csütörtökön korábban Recep Tayyip Erdogan török államfő is egyeztetett Putyinnal, és egyoldalú fegyverszünet kihirdetését kérte tőle annak érdekében, hogy elkezdődhessenek a béketárgyalások egy „igazságos megoldás víziójával”.

 

Putyin ugyanakkor azt közölte Erdogannal, hogy a Nyugat pusztító szerepet játszik Ukrajna felfegyverzésével és az orosz célpontok bemérésével, valamint „operatív információk” rendelkezésre bocsátásával.

 

A TASS szerint Putyin kijelentette, hogy „Oroszország nyitott a komoly párbeszédre, (…) ha a kijevi vezetés kellően figyelembe veszi az új területi realitásokat”.

 

Ukrán elnöki tanácsadó: „Cinikus csapda” az orosz pátriárka tűzszüneti javaslata

 

Körkép.sk, reuters, TASS, Pravda.com.ua

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!