Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite

 

Teljes a káosz az amerikai Kongresszusban. Az amerikai polgárháború előtti időktől nem volt példa arra, hogy 11 szavazás után se nevezzenek ki képviselőházi elnököt. A probléma a republikánusok háza táján van. A képviselők ugyanis a mindenkori házelnök hatalmának korlátozását szeretnék elérni, ám a jelek szerint nem kaptak elég garanciát erre az elvárásukra a republikánus Kevin McCarthytól.

 

McCarthy egyelőre nem hajlandó visszalépni, ugyanakkor a republikánusoknak csak 222:212 arányú a többségük a képviselőházban, vagyis McCarthy nem veszíthet el 4-nél több támogató szavazatot a sajátjainál.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a republikánusok konzervatív keménymagja által követelt változtatásokkal McCarthy nem tudná kordában tartani saját képviselői elvárásait, vagyis a republikánus képviselőknek nagyobb ráhatása lenne olyan kérdésekre, mint az adósságplafon, a kormányzati kiadások – beleértve Ukrajna támogatását – vagy a szemérmetlenül költekező szenátus elszámoltatása.

 

 hirdetes_400x285  

McCarthy a hatalmát valóban korlátozó intézkedések helyett abba belement, hogy akár egyetlen képviselő kezdeményezésére is lehessen bizalmatlansági indítványt kezdeményezni ellene. Sőt, pozíciókat ajánlott fel a bizottságokban a keményvonalas republikánusoknak, így próbálva letörni az ellenállásukat. Egyelőre sikertelenül.

 

A jelek szerint a politikai cirkusz a hétvégén is folytatódhat.

 

Itt érdemes megemlíteni egy általunk korábban közölt elemzést, amely szerint a tavaly novemberi amerikai félidős választások egyik legfontosabb következménye, hogy az USA figyelmét a belső politikai harcok fogják lekötni és kevésbé figyel majd a külpolitikai eseményekre.

 

Elemzés: Változtatnak-e a félidős választások eredményei az USA külpolitikáján?

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!