Nyitókép: AP Photo/Bela Szandelszky

 

Életbe lépett moszkvai idő szerint pénteken délben az ukrajnai fronton az orosz fél által az ortodox karácsony alkalmából egyoldalúan meghirdetett tűzszünet – jelentette a Vesztyi FM orosz állami hírrádió.

 

A 36 órásra tervezett fegyvernyugvást Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön rendelte el, január 6-án déltől január 7-én éjfélig. Ezt azt követően tette meg, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája karácsonyi tűzszünetre szólított fel annak érdekében, hogy a hívők részt vehessenek a templomi liturgiákon.

 

Putyin rendeletében az ukrán felet is tűzszünet kihirdetésére szólította fel, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és több más kijevi tisztségviselő még csütörtökön elutasított.

 hirdetes_400x285  

 

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese pénteki Telegram-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy Kijev „a keresztényi irgalmasságot” utasította el azzal, hogy elvetette Moszkva karácsonyi tűzszüneti javaslatát. Hozzátette azonban, hogy az orosz hadsereg számára ez a helyzet „kevesebb problémát és csalárdságot” tartogat.

 

Gyenisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság Moszkva által megbízott vezetője csütörtökön a Telegram-csatornáján kilátásba helyezte, hogy az orosz hadsereg vissza fog vágni az ukrán fegyveres erőknek, ha megsértik a tűzszünetet, vagy ha azt kihasználva megpróbálnak kedvezőbb pozíciókat elérni.

 

Az egyoldalú tűzszünet meghirdetésére csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök tett telefonon javaslatot Putyinnak az orosz-ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítések előmozdítása érdekében. Az orosz államfő a török hivatali partnere által a konfliktus politikai rendezése érdekében felajánlott közvetítéssel kapcsolatban „megerősítette Oroszország nyitottságát a komoly párbeszédre – feltéve, hogy a kijevi hatóságok eleget tesznek a jól ismert és többször hangoztatott (orosz) követeléseknek, és figyelembe veszik az új területi realitásokat”.

 

Orosz hírügynökségek szerint másfél órával a Moszkva által meghirdetett tűzszünet előtt, de még utána is az ukrán nehéztüzérség Donyeck lakónegyedeit lőtte. A donyecki „népi milícia” közleménye értelmében az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán egy századnyi katonát, egy tarackot és egy tucatnyi páncélozott és egyéb járműveket veszítettek a harcokban.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!