Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Ivan Korčok volt külügyminiszter szerint Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő politikája árt a szlovák-magyar kapcsolatoknak. Korčok a progresszív Denník N-nek adott interjút. Kijelentése azért meglepő, mert ő a szlovák politikai spektrum egyik legmagyarellenesebb volt minisztere, aki nagy szerepet játszott abban, hogy a felvidéki magyarság hátára célkeresztet rajzoljanak az Ukrajna támogatását igazolni igyekvő liberálisok.

 

„Ügyes politikus, aki a szlovák-magyar kapcsolatoknak ártó politikai agendát folytat. (…) Kontraproduktívnak tartottam, hogy Igor Matovič kiállt mellette. Amikor én külügyminiszterként valamilyen kritikát fogalmaztam meg Magyarországgal szemben, abszurdnak tartottam, hogy Gyimesi magyarellenes álláspontként állította be azt”

 

mondta Korčok.

 

Emlékeztetőül, Korčok 2021-ben heteken keresztül járta sorra a liberális szlovák médiát interjúkat adva arról, hogy Magyarország szlovákiai telkeket és épületeket vásárolt fel, látszólag homályos célokkal. A magyarellenes hangulat felkorbácsolása nagyjából két hónapig tartott. (Amint Magyarország visszavonta ajánlatát a Közép-szlovákiai Energetikára, amely akkor került eladósorba, Korčok sajtókörútja is véget ért. A Magyarországot brüsszeli elvárásoknak megfelelő bírálása a szlovák külügy részéről azonban később újrakezdődött – a szerk.).

 hirdetes_400x285  

 

Kik a demokraták? – Gyimesi reagált a “demokrata” erők egyesülése körüli médiafelhajtásra

 

Korčok egyébként az interjú nagy részében Szlovákia nyugati külpolitikai irányultsága mellett érvelt, és Robert Ficot bírálta. Elég egyértelműen utalva rá, hogy Robert Fico nem garantálná Szlovákia atlantista külpolitikai irányának és Ukrajna-politikájának folyamatosságát.

 

A volt külügyér szerint amikor Fico arról beszélt, hogy „tiszteletben tartja az ország EU és a NATO tagságát”, akkor valójában azt mondja, hogy „képes ezzel a helyzettel valahogy együtt élni”.

 

Matovičot különösebben nem kritizálta, sőt, többször kiemelte, hogy Matovič miniszterelnöksége idején sosem kérdőjeleződött meg az ország külpolitikája. Mint mondta, Matovič volt az, aki rábólintott szlovák részről, hogy az uniós források megítélését a jogállamisághoz kössék (hogy ezt akkor mennyire lehetett önkéntesnek nevezni, már más kérdés, hiszen Matovič pozíciója sosem volt stabil az SaS és a sajtó támadásai miatt- a szerk.).

 

Amit még érdemes kiemelni Korčok interjúja kapcsán az az, hogy a liberális fősodor már nem annyira vagy nemcsak Matovičcsal foglalkozik, hanem Ficoval. Most, hogy az OĽANO nagyon meggyengült és a belső szakadás szélére sodródott, borítékolható, hogy a sajtó és a mainstream Robert Ficot és a Smert teszi meg központi célpontjának.

 

Erre utal az a tipikusan progresszív kettős mérce is, amit Korčok is gyakorolt az interjú során. Arra a kérdésre, hogy a szlovák külpolitikai irányultság miatt egy HLAS vezette kormány esetén is aggódna-e, azt válaszolta:

 

„Nem, de (…) a HLAS-nak is nyíltan el kell árulnia, melyik oldalon áll”

 

Mindezt annak ellenére mondta, hogy a HLAS volt smeresekből áll, akik csak a legutóbbi választások után dobbantottak a megbukott Smerből. Peter Pellegrini pártelnök eddig semleges vagy teljesen értelmezhetetlen álláspontokat foglalt el a legmegosztóbb kérdésekben, például a külpolitikában is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.