Nyitókép forrása: SITA/Roberto Monaldo/LaPresse via AP

 

Giorgi Meloni olasz miniszterelnök, aki egyben az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-frakciójának az elnöke, Rómában találkozott Manfred Weberrel, az Európai Néppárt jobb napokat is megélt vezetőjével. Az Euractiv balliberális uniós hírportál szerint a két vezető politikus a 2024-es európai parlamenti választások előtti szövetség kialakításán dolgozik.

 

Weber csütörtökön részt vett XVI. Benedek pápa temetésén, ezután találkozott Melonival. Ugyanakkor két hónapon belül már második alkalommal egyeztet a két politikus. Legutóbb november 11-én volt találkozójuk a római kormányhivatalban.

 

A sajtóban megjelent elemzések szerint Meloni szeretné fellazítani az EPP és a szocialista S&D frakció közötti szövetséget. Ehhez most nagy lökést adott a Katargate néven emlegetett, elsősorban szocialista EP-képviselőket érintő korrupciós gigabotrány.

 

 hirdetes_300x300  

A két frakció közti együttműködés nem a semmiből jött. Az EP félidős választásánál a Néppárt és az ECR közösen juttatták az Európai Parlament elnöki székébe Roberta Metsolát. A 2022-es olasz választások előtti kampányban pedig Weber támogatta Meloni konzervatív blokkját.

 

A találkkozón részt vett Silvio Berlusconi, Meloni koalíciós partnere, aki a Forza Italia pártelnöke, valamint Antonio Tajani olasz külügyminiszter, aki egy ciklussal korábban az EP elnöke volta.

 

A hivatalos közlések szerint Weber és Meloni az EU jövőjéről és kihívásairól egyeztetett. Ez nem árul el túl sokat a lényegről. Ugyanakkor az EXR olasz EP-képviselője, Nicola Procaccini szerint a konzervatívok és néppártiak közötti párbeszéd erősödik.

 

„A 2024-es EP-választás lesz az utolsó esély egy olyan Európai Parlament létrehozására, amely az Uniót arra a pályára állítja, amelyben mindig is reménykedtünk: egy olyan európai modell jön el, amely nem alázza meg a nemzeteket, hanem figyelembe veszi akaratukat”

 

mondta az EP-képviselő.

 

A dolog persze messze nem ilyen egyszerű. Az ECR és az EPP választások előtti szövetségét kül- és belpolitikai problémák nehezítik. Méhozzá éppen Lengyelországban, ahol az ellenzéki Polgári Platform, amelyet az EPP volt frakcióvezetője Donald Tusk vezet, idén próbálja meg kiütni a nyeregből a Jog és Igazságosság Pártját, amely történetesen az ECR frakciójának tagja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!