Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Kin Cheung

 

Az angliai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) a következő hetekben megkezdi a betegek átküldését a gondozóotthonokba vagy más intézményekbe annak érdekében, hogy ágyakat szabadítsanak fel a kórházakban az eddigi legdurvább téli influenzaszezon idején. Az állami fenntartású szolgálat, amely a közelmúltig ingyenes ellátást biztosított a teljes lakosság számára (és a britek büszkék is voltak rá), tarthatatlan nyomás alá került az elmúlt évtizedek befektetéshiánya, a koronavírus-járvány utóhatásai és a sztrájk miatt. Az egészségügyi dolgozók ugyanis magasabb béreket követelnek a 10-11 százalékos infláció ellensúlyozására. A brit reálbéreket 5 évvel ezelőtti szintre vetette vissza a tavalyi válság.

 

A kórházakban háborús viszonyok uralkodnak. A helyszűke miatt egyes betegeket a folyosókon látnak el, miközben az épület előtt sorban állnak a mentőautók, amelyek újabb betegeket hoznak a sürgősségi osztályokra. Nincs elég orvos és ápoló, így a betegek egy része nem maradhat a kórházban.

 

A brit kormány közleményben 200 millió fontot ígért a gyors (kórházon kívüli) betegellátási ágykapacitások bővítésére, valamint további 50 millió fontot a meglévő infrastruktúra bővítésére. De ez a közlemény egyelőre csak Angliát érintette, Skócia, Wales és Észak-Írország kapcsán hétfő este nem történt hasonló bejelentés.

 

 hirdetes_300x300  

A betegek kórházból való elbocsátásának gyakorlata az koronavírus-járvány időszakát idézi, a brit kórházak akkor is ehhez az eszközhöz nyúltak, hogy helyeket szabadítsanak fel a koronavírus-fertőzötteknek.

 

Az NHS a még futó koronavírus-járvány, az influenza és a streptococcus okozta torokgyulladás együttes nyomása alatt rogyott meg, amelyet tetézett a megélhetési válság miatt kirobbant sztrájkhullám.

 

Az NHS hivatalos közlése szerint a tavalyi év utolsó hetében a kórházi ágyak 90 százaléka foglalt volt, és 13 ezer olyan kórházi ágy volt, amelyet „hazabocsátásra alkalmas” beteg vett igénybe.

 

Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.