Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Az Európai Unió a közösségi média influencereit (véleményvezéreit) is bevonná az Oroszország elleni információs háborúba, és lehetővé tenné számukra, hogy Oroszországban terjesszék az európai narratívát az „orosz propagandával” szemben. Ez azonban azt is jelenti, hogy a célhoz felhasználnák a TikTokot is, ami igencsak kiverte a biztosítékot Emmanuel Macron francia államfőnél, aki a videós (kínai) platformot közellenségnek kiáltotta ki.

 

Az információs háború lényegében már Kínával szemben is tart, és ennek eredményeképpen a TikTokot újságírók megfigyelésével és gyermekvédelmi aggályokkal hozták kapcsolatba az elmúlt hetekben. Európában mintegy 250 millió felhasználója van a platformnak, így nem csoda, hogy vezérigazgatója, Shou Zi Chew kedden Brüsszelbe látogat a feszültségek elsímítása érdekében, ahol Margrethe Vestager digitalizációért felelős uniós biztossal tárgyal majd. A ki nem mondott aggályok között természetesen az is szerepel, hogy az európai vezetéssel szembeni egyre markánsabb népharag egyik katalizátora épp a közösségi média, és mivel a TikTok nincs nyugati ellenőrzés alatt, a tartalmak – diplomatikusan fogalmazva – szűrése nem megoldott.

 

A TikTok leghangosabb kritikusa Európában kétségkívül Emmanuel Macron, aki a platformot „megtévesztően ártatlannak” nevezte, ami a felhasználókra nézve „valódi függőséget” okoz. A politikai nyilatkozatok mellett a francia sajtó is közellenségnek kiáltotta ki a TikTokot, ami „valódi veszélyt jelent a gyermekek agyára”.

 

 hirdetes_300x300  

Macron korlátozások bevezetését sürgeti. A francia elnök egy francia technológiai cégvezetőkből álló csoportnak arról beszélt, hogy be akarja szabályozni a kínai platformot. Az nem teljesen világos, hogy milyen szabályozást akar.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!