Nyitókép: AP Photo/Markus Schreiber

 

Olaf Scholz német kancellár hétfőn Berlinben megvédte az ukrajnai fegyverszállítási politikáját, és visszautasította azokat a kritikákat, amelyek szerint a háború kitörése után túlságosan sokáig habozott.

 

„Németország élen jár Ukrajna támogatásában” – mondta Scholz, és nemcsak a pénzügyi és humanitárius segélyt említette, hanem a fegyverszállítást is. Ebben a tekintetben felelősségteljesen folytatni fogja azt, amit elkezdett, és ígéretet tett arra, hogy megteszi azt, ami „ebben az ügyben helyes és jó Ukrajna és Európa békéjének szempontjából”.

 

Scholz azután nyilatkozott az Ukrajna-politikájáról, hogy a múlt héten megegyezett Joe Biden amerikai elnökkel a nyugati gyártású páncélozott szállítógépek első szállításáról Ukrajnába. Kijev hónapok óta kér nehéz harci felszereléseket, köztük harckocsikat.

 hirdetes_300x300  

 

A Scholz-koalíció másik két politikai pártjának képviselői arra kérik a kancellárt, hogy bocsásson Ukrajna rendelkezésére erősebb, nehéz harci eszközöket – például önjáró Gepard 2 légvédelmi rendszereket.

 

Az Egyesült Államok után Németország és Nagy-Britannia a legfontosabb fegyverszállítók Ukrajnának.

 

„Mindig is – ahogy eddig is – az élen járunk az általunk szervezett fegyverszállítások mennyiségét és minőségét tekintve” – ​​tette hozzá Scholz, és megígérte, hogy a szállításokat addig folytatják, amíg szükséges.

 

Ugyanakkor megismételte, hogy a háború nem válhat egy Oroszország és NATO közötti háborúvá, Berlin pedig csak a partnereivel összhangban és együttműködve fog fellépni.

 

„Németország nem cselekszik egyedül, Németország mindig együtt marad barátaival és szövetségeseivel,  mindenekelőtt transzatlanti partnerünkkel, az Amerikai Egyesült Államokkal. Minden más megválaszolhatatlan lenne ebben a veszélyes helyzetben”

 

– zárta le Scholz.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!