Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Letzte Generation Oesterreich

 

Az Utolsó Generáció névre hallgató radikális német ökocsoport tagjainak legalább egy része fizetést kap tevékenységéért, a pénz pedig amerikai alapoktól is áramlik a csoporthoz, amely az utóbbi időben többek között azzal hívta fel a figyelmet, hogy étellel dobáltak meg világhírű festményeket és más alkotásokat.

 

A Letzte Generation radikális aktivistái elég bizarr formát választottak a megnyilvánulásaikhoz. Arról váltak híressé, hogy világhírű alkotásokat öntenek le folyadékokkal vagy étellel, így próbálva figyelmet kicsikarni klímakatasztrófáról szóló jóslataiknak.

 

Január elején aztán kiderült, hogy az aktivisták egy jelentős részét egy berlini egyesület toborozta, méghozzá azzal, hogy „temérdek pénzük van”. A Welt am Sonntag információi szerint az Utolsó Generáció belső chat-üzenetei arról tanúskodnak, hogy egy precízen szervezett mozgalomról van szó, amely folyamatosan új támogatókat kap.

 

 hirdetes_810x300  

Sőt, egyes aktivisták akár 1300 eurós havi fizetést is kaphatnak. Az Utolsó Generáció a Változás Szövetsége nevű egyesülettel biztosítja be a „főállású” aktivisták járulékköteles jövedelmét és a hivatalos foglalkoztatási státuszt. Az előbbi adja a pénzt, az utóbbi papírozza le a munkaviszonyt.

 

Az Utolsó Generáció támogatói között pedig ott szerepel egy amerikai szervezet, a Klímavészhelyzeti Alap. A Kaliforniában bejegyzett alapítvány nyíltan vállalja, hogy célja a „bomlasztó aktivizmus” támogatása.

 

Az alapítvány mögött pedig elég sok „filantróp” nevét lehet megtalálni. Ott van köztük Jean Paul Getty olajmágnás unokája, Aileen Getty, valamint Adam McKay amerikai filmrendező (A híres Ron Burgundy Legendája, Taplógáz, TEsó-tusa, Pancser Police).

 

A fizetések törvényessé tételét lényegében a Változás Szövetsége biztosítja, amely Berlinben szinte ontja magából az aktivistákat. A sajtóhoz kikerült beszélgetések szerint egy 21 éves aktivista-toborzó azt mondta ezzel kapcsolatban:

 

„Szerencsére van pénzünk, és tudunk fizetni. Van lehetőség munkaviszonyra is, társadalombiztosítási járulék fizetésével együtt. Lehet szó teljes- vagy részmunkaidőről, de egyéni vállalkozóként is lehet dolgozni, vagy minijob keretében”.

 

A minijob egy németországi munkaviszony forma. Ez egy olyan részmunkaidős munkaviszony amely mellett nem kell adót és járulékot fizetni. A kvázi adó- és járulékmentes fizetés nagysága azonban nem lehet nagyobb 520 eurónál. Van egy másik változata, a midijob, amely 2000 eurós keresetig csökkentett járulékfizetési kötelezettséget biztosít.

 

A rendőrségnek egyébként sok dolga van a jól fizetett aktivistákkal. Hétfőn a Tagesspiegel arról írt, hogy az Utolsó Generációval szembeni rendőrségi akciók és beavatkozások eddig 233 ezer munkaórát emésztettek fel, miközben 2700 büntetőfeljelentés született az aktivisták ellen és 756 gyanúsítottat állítottak elő.

 

Iris Spranger berlini szenátor szerint az aktivisták „politikailag motivált bűncselekményeket” követnek el, bár „a szélsőségesség határát még nem lépték át”.

 

Az összkép azonban azt jósolja, hogy a csoport idén is igen aktív lesz, és aligha oszlik fel egyik napról a másikra. Az Utolsó Generáció szóvivője szerint 2023-ban autópályákat fognak blokád alá venni, politikusokat fognak „szembesíteni” a klímapolitika érdekében, futballmérkőzéseket és koncerteket fognak megzavarni.

 

Körkép.sk, standard.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!