Ursula von der Leyen: az EU és a NATO munkacsoportot hoz létre a létfontosságú infrastruktúra védelmére - Körkép.sk
Hajnalka
  • HUF: 385.38
  • USD: 1.08
  • 2 °C
  • 8 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Ursula von der Leyen: az EU és a NATO munkacsoportot hoz létre a létfontosságú infrastruktúra védelmére

A munkacsoport feladata az ellátási láncok és az energetikai struktúra ellenálló képességének megerősítése lesz.

Nyitókép: Európai Bizottság Fb-oldala

 

Az Európai Unió és a NATO megerősíti együttműködését, és ennek jegyében közös munkacsoportot hoznak létre a létfontosságú infrastruktúra védelmére és az ellenálló képesség fokozására – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán, az uniós biztosok védelemről és biztonságról tervezett megbeszélését megelőzően.

 

Ursula von der Leyen a megbeszélésre érkezve azt mondta, hogy fel kell készülni a biztonsági fenyegetés legújabb formáira az egyre erősödő geopolitikai verseny közepette.

 

Tájékoztatása szerint az új EU-NATO munkacsoport feladata a kiemelt infrastrukturális létesítmények elleni lehetséges fenyegetések azonosítása, a felkészülés, a sebezhetőségek azonosítása, az ellenálló képesség fokozása, valamint a helyzet javítására szolgáló javaslatok megfogalmazása lesz. A munkacsoport négy területre összpontosít majd: a szállításra, az energiaellátásra, a digitális térre és a világűr biztonságára.

SJE Nyílt nap

 

Az új kezdeményezés a tapasztalatok, az információk és javaslatok megosztását is szolgálja, valamint hangsúlyt helyez a fenyegetések, és hiányosságok előrejelzésére – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki vendégként szintén részt vesz az uniós biztosok megbeszélésén, azt mondta: az orosz-ukrán háború megmutatta, hogy az EU és a NATO szorosabb egyműködése fontosabb, mint valaha.

 

Szavai szerint a létfontosságú infrastruktúra védelmére létrehozni tervezett munkacsoport kiemelt fontosságú lesz a közös erőfeszítések között, különösen azóta, hogy Moszkva fegyverként használja az energiaellátást, valamint támadás érte az Északi Áramlat földgázvezetékeket. Közölte: a munkacsoport feladata lesz az ellátási láncok és az energetikai struktúra ellenálló képességének megerősítése és a technológiák védelmének szavatolása a lehetséges fenyegetésekkel szemben. A munkacsoport létrehozása fontos lépés a biztonság és a védelem megszilárdítására – tette hozzá a NATO-főtitkár.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket