Nyitókép forrás: SITA/Diana Černáková

 

Az Oroszország elleni szankciókat folytatni kell, míg fel nem hagy a demokratikus Európa fenyegetésével – jelentette ki Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter.

 

„A szankciókat folytatni kell, nem csak addig, amíg Ukrajna szabad nem lesz, de amíg Oroszország továbbra is fenyegetést jelent a demokratikus Európa számára. Ez biztosan nem rövid távú folyamat lesz, készen kell állnunk egy új vasfüggöny kialakulására”

 

mondta. Hozzátette, Szlovákiának mindent meg kell tenni, hogy a „jó oldalon” álljon.

 

Káčer úgy véli, hogy a szankciók még szigorodhatnak.

 hirdetes_810x300  

 

„Újabb gazdasági szankciók jöhetnek, lehet szó embargóról, az orosz tőke újabb további befagyasztásáról, de elsősorban a gazdasági blokád olyan típusáról, hogy Oroszország ne rendelkezzen halálos fegyverek készítéséhez szükséges vagy a jelenlegi konfliktust elnyújtó technológiával”

 

mondta a külügyminiszter. Fontosnak tartja azt is, hogy „következetesen levágjuk magunkat minden Oroszországtól való gazdasági függéstől”, és kiemelte a gáz-, kőolaj- és nukleáris energia ellátás „teljes diverzifikálásának szükségességét”. Szerinte Szlovákia két éven belül képes függetlenedni az orosz stratégiai energiahordozóktól.

 

Káčer szerint Oroszországban idén súlyos belső válság robban majd ki, de hozzátette, hogy azt nem tudja megmondani, mit is fog ez jelenteni a gyakorlatban.

 

„Készen kell állnunk arra is, hogy Oroszország eszkalálni fogja a konfliktust”

 

mondta azzal, hogy az orosz-ukrán háború még sokáig húzódhat és befagyott konfliktussá alakulhat.

 

Három dolgot érdemes kiemelni Káčer szavai kapcsán. A diverzifikáció elvileg nem azt jelenti, hogy orosz energiát Európa nem vásárol, hanem azt, hogy nem vásárol annyit, hogy ki legyen neki szolgáltatva. Ennek ellenére a nyugati narratívát tökéletesen felmondó külügyminiszter ezt a kettőt összemossa. A második, hogy a szankciók fenntartását már nem az ukrajnai háborútól teszi függővé. Ez azért is érdekes, mert Európa súlyosan ráfizet a szankciókra, amelyek korlátlan fenntartása azt jelenti, hogy Európa versenyképessége és gazdasága értékét veszti az amerikai gazdaság és versenyképesség javára. A harmadik, hogy egy visszahívott külügyminiszter szavainak súlya erősen korlátozott, de ettől még tökéletes betekintést nyújtanak a nyugati liberális mainstream céljaiba.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.