Nyitókép: AP Photo/Petr David Josek

 

Ma megnyílnak a szavazóhelyiségek Csehországban. A lakosok arról döntenek, hogy ki legyen az új államfő, illetve ki jusson be a két hét múlva esedékes választás második fordulójába. Pénteken, a választások első napján a termek 14:00 és 22:00 óra között lesznek nyitva. Szombaton 8:00 és 14:00 között zajlanak a szavazások.

 

A koronavírus miatt izolációban lévő polgárok szerdán elsőként szavaztak a cseh elnökválasztáson. Az autó ablakán keresztüli szavazás iránt azonban minimális volt az érdeklődés, a Cseh Televízió szerint mindössze néhány tucat állampolgár élt ezzel a lehetőséggel.

 

8,3 millió szavazásra jogosult személy dönthet majd arról, hogy ki legyen az új cseh elnök. A külföldön élő csehek a cseh nagykövetségeken adhatják le voksukat.

 hirdetes_810x300  

 

Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Karel Diviš, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Petr Pavel és Tomáš Zima indul az államfői posztért Csehországban.

 

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint három fő favorit csoportja kristályosodott ki: a NATO katonai bizottságának volt elnöke, Petr Pavel tábornok, Andrej Babiš volt miniszterelnök és az ellenzéki ANO párt vezetője, valamint a brünni Mendel Egyetem volt rektora, Danuše Nerudová.

 

Ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg az összes érvényes szavazat abszolút többségét, január 27-én és 28-án a választás második fordulójára kerül sor.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!