Nyitókép: AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a BBC brit állomásnak adott interjújában kijelentette, hogy Ukrajna de facto a NATO tagja lett, és kifejezte meggyőződését, hogy a Nyugat további fegyverekkel látja el az országot.

 

A nyugati országok kezdetben attól tartottak, hogy Oroszország az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt a feszültség eszkalációjának tekintheti. Most azonban a BBC szerint megváltoztatták a gondolkodásmódjukat.

 

Reznyikov a BBC-nek adott interjújában kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajna megkapja azokat a fegyvereket, amelyeket régóta kért, köztük tankokat és vadászgépeket.

 hirdetes_810x300  

 

Reznyikov „egyfajta” protokollnak tartja a feszültség további eszkalációjával kapcsolatos aggodalmat.

 

„Ukrajna mint ország, és Ukrajna fegyveres erői a NATO tagjává váltak. Valójában, nem a törvény (de jure) alapján. Mert megvannak a fegyvereink és a tudásunk a használatukhoz”

 

– mondta az ukrán védelmi miniszter.

 

Orosz tisztviselők szerint azért harcolnak a NATO-val Ukrajnában, mert a Nyugat fegyverekkel látja el. Ukrajna régóta próbál az Észak-atlanti Szövetség tagjává válni, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök biztonsági fenyegetésnek nevezett – írja a BBC.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly szeptemberben hivatalosan is kérelmet nyújtott be az Észak-atlanti Szövetségbe (NATO) való „gyorsított” belépésre. Tette ezt a kelet-ukrajnai megszállt régiók orosz annektálása után.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!