Nyitókép: SITA/ Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Rishi Sunak brit miniszterelnök beleegyezett, hogy tankokat szállítsanak Ukrajnának, ezzel segítve Ukrajnát az Oroszország által megszállt területek visszafoglalására tett erőfeszítéseiben.

 

A The Sun brit bulvárlap értesülései szerint egy kormányzati körökből származó forrás szerint Sunak erről a szándékáról szombaton tájékoztatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

 

Négy brit Challenger 2 harckocsit azonnal Kelet-Európába küldenek, és hamarosan további nyolc követi majd őket.

 hirdetes_300x300  

 

Egy kormányzati forrás azt mondta az újságnak, hogy „a miniszterelnök világossá tette, hogy az Egyesült Királyságnak tiszteletben kell tartania Ukrajna iránti elkötelezettségét, ami azt jelenti, hogy gondoskodnia kell a védelemhez szükséges kritikus felszerelésekről, hogy Ukrajna megváltoztassa az erőviszonyokat a csatatéren”.

 

A bejelentett lépéssel Nagy-Britannia lesz az első nyugati hatalom, amely harckocsikat szállít az ukránoknak.

 

A harci erő – beleértve a tankokat és más nehézfegyvereket – növelése nélkül Kijev nem tud jelentős területeket visszafoglalni Oroszországtól – figyelmeztettek nyugati illetékesek a hét elején. A NATO-n belül is felmerült az aggodalom, hogy az oroszok a harckocsik szállítását a konfliktus eszkalációjának tekinthetik.

 

Az Egyesült Államok 50 Bradley gyalogsági harcjárművet (IPV) ígért Kijevnek az Ukrajnának nyújtott eddigi legnagyobb katonai segélycsomagja részeként. Németország hozzávetőleg 40 BVP Mardert akar szállítani, Franciaország pedig AMX-10 RC páncélozott szállítójárművet ígért Ukrajnának.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!