Nyitókép: AP Photo/Petr David Josek

 

Szombaton folytatódik az elnökválasztás első fordulója Csehországban. A szavazóhelyiségek reggel 8 órakor nyitottak, a polgárok 14 óráig szavazhatnak. Az eredmények este várhatóak.

 

Nyolc elnökjelölt verseng a választók szavazataiért. Közülük hárman civil jelöltek, mert több mint 50 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük az állampolgároktól. Ők Karel Diviš, Danuše Nerudová és Petr Pavel. A maradék ötöt – Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Pavel Fischer, Marko Hilšer és Tomáš Zima – képviselők vagy szenátorok támogatták.

 

Pénteken a legfőbb közjogi méltóságok és az összes elnökjelölt leadta voksát a választásokon. Arra kérték az embereket, hogy éljenek a lehetőséggel, hogy véleményt nyilvánítsanak, és ne hagyják, hogy mások döntsenek helyettük.

 hirdetes_810x300  

 

A szavazóhelyiségek 14.00 órai bezárása után az egyes körzeti bizottságok megkezdik a szavazatok számlálását. Az adatokat elküldik a Cseh Statisztikai Hivatalnak (ČSÚ), amely az időközi eredményeket a volby.cz weboldalon teszi közzé.

 

Jan Cieslar, a Cseh Statisztikai Hivatal szóvivője szerint a végső eredmények szombaton késő délután vagy este lesznek ismertek.

 

Az új cseh elnököt 8,3 millió választópolgár választhatja meg.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!