Nyitókép forrása: SITA/Jonas Ekströme/TT News Agency via AP)

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a kemény munka kifizetődött, szerinte a bizottság intézkedéseinek köszönhetően mára az Ukrajna elleni orosz inváziót megelőző szintre csökkent a földgáz ára. A bejelentéssel lényegében csak indokolta azokat a további terveket, hogy újabb szankciókat hirdessen Oroszország ellen.

 

„Fokoznunk kell a nyomást Oroszországon és rendíthetetlenül támogatnunk kel Ukrajnát”

 

fogalmazott a bizottsági elnök Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján. Svédország vette át erre a félévre az EU soros elnökségét.

 

Von der Leyen szerint „Oroszország az invázió nyolc hónapja alatt 80 százalékkal csökkentette az orosz gázszállítást”. A megfogalmazás félrevezető, hiszen a bizottság és a nyugati tagállamok voltak azok, akik az orosz gáz vétele ellen leginkább ágáltak.

 hirdetes_810x300  

 

Von der Leyen szerint az EU-nak sikerült kompenzálnia a hiányt „diverzifikációval”.

 

„A kemény munka megtérült, a gázárak most alacsonyabbak, mint az orosz invázió előtt”

 

mondta

 

Az érem másik oldala

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Von der Leyen bejelentése erősen megtévesztő. A gázárak nem az EU intézkedései miatt, hanem a vártnál enyhébb tél, az LNG-import viszonylagos megugrása, valamint a tárolók töltöttségi szintje miatt csökkent. A viharfelhők azonban már gyülekeznek.

 

Ugyanis az európai gázfogyasztás is csökkent az elmúlt időszakban, jórészt azért, mert az ipari termelés súlyos károkat szenvedett el. Az európai alumíniumipar, műtrágyaipar például a töredékére zuhant vissza, így a Von der Leyen által említett diverzifikációnak súlyos gazdasági következményei lesznek.

 

Az sem mellékes, hogy jelenleg a vásárolt gázból és a tárolókból látják el Európát. Tavasszal azonban ismét árrobbanás következhet be, mert fel kell tölteni a tárolókat, vagyis egyszerre kell a fogyasztást és a tárolókapacitást importtal ellátni. Az európai LNG-terminálok kapacitása továbbra is korlátozott, és még az Európai Energiaügynökség is súlyos gázellátási kihívásról beszél 2023-ban.

 

A most látott gázárak tehát valószínűleg nem lesznek tartósak…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!