Nyitókép: AP Photo/Anish Bhattarai

 

Hétfőn a mentőegységek megtalálták a nepáli repülőgép fedélzeti adatrögzítőjét és a pilótafülke hangrögzítőjét, de egyelőre nem derült ki, hogy mi okozhatta a vasárnapi katasztrófát. A hatóságok szerint gyakorlatilag a nullával egyenlő annak az esélye, hogy az eltűntek közül valakit életben megtaláljanak.

 

Nincs esély arra, hogy bárkit is életben találjanak a vasárnapi nepáli repülőgép-szerencsétlenség áldozatai közül – mondta el hétfőn egy helyi illetékes az AFP francia hírügynökségnek.

 

„Eddig 68 holttestet találtunk meg, és még négy embert keresünk. Imádkozunk a csodáért, de annak az esélye, hogy bárkit is életben megtaláljunk, gyakorlatilag nulla“

 

 hirdetes_300x300  

– nyilatkozott Tek Bahadur KC körzeti vezető.

 

Hétfőn a mentőegységek megtalálták a repülőgép fedélzeti adatrögzítőjét és a pilótafülke hangrögzítőjét is, de eddig nem találtak semmi szokatlant, így továbbra sem tudják, mitől zuhanhatott le a gép. Nepálban a tragédia miatt hétfőre nemzeti gyásznapot hirdettek.

 

A fővárosból, Katmanduból induló ATR-72 típusú repülőgép vasárnap zuhant le 72 emberrel a fedélzetén, nem sokkal az előtt, hogy leszállt volna Pokharában. A Yeti Airways nepáli légitársaság gépén négyfős személyzet és 68 utas tartózkodott. A pokharai nemzetközi repülőtér azt közölte, hogy a gépen öt indiai, négy orosz, két dél-koreai, továbbá egy ausztrál, egy francia és egy argentin állampolgár is utazott.

 

Az ATR 72-es típusú gép a fővárosból, Katmanduból tartott a 200 kilométerre nyugatra található Pokharába, a légi irányítás nem sokkal a felszállás után elvesztette a kapcsolatot a pilótákkal.

 

Ez a legsúlyosabb repülőgép-szerencsétlenség Nepálban azóta, hogy 1992-ben a pakisztáni légitársaság Katmanduba tartó járata zuhant le, fedélzetén 167 emberrel.

 

Bár az utóbbi években a nepáli légi közlekedés – részben a turizmusnak köszönhetően – fellendült, a gépek karbantartása és a biztonsági előírások továbbra sem elégségesek. Az Európai Unió biztonsági aggályok miatt korábban kitiltotta légteréből a nepáli repülőgépeket.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!