Nyitókép: Terje Bendiksby/NTB Scanpix via AP

 

Ukrajna hamarosan további nehézfegyver-szállítmányokra számíthat Nyugatról – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a német sajtónak adott vasárnapi interjújában.

 

„A nehéz katonai felszerelésekkel kapcsolatos közelmúltbeli ígéretek Ukrajna számára fontosak… és többet várok a jövőben” – mondta Stoltenberg a Handelsblatt daily német napilapnak.

 

„A háború döntő szakaszában vagyunk. Ezért fontos, hogy a győzelemhez szükséges fegyvereket biztosítani tudjuk Ukrajnának“ – közölte Stoltenberg.

 hirdetes_810x300  

 

Kijev régóta kér a Nyugattól nehézfegyvereket, például tankokat. Sok nyugati ország azonban vonakodik ilyen fegyverekkel ellátni Ukrajnát, mert attól tart, hogy belevonódik a háborúba vagy Oroszország provokációnak fogja tekinteni – elemzi az AFP.

 

Január elején számos nyugati ország, így Franciaország, Németország és az Egyesült Államok ígéretet tett páncélozott járművek szállítására Ukrajnának. De egyre nagyobb a nyomás a szövetségeseken, hogy lépjenek ennél tovább, és harckocsikkal lássák el Ukrajnát.

 

Rishi Sunak brit miniszterelnök szombaton megígérte, hogy Nagy-Britannia 14 Challenger 2 tankot küld Ukrajnába, így országa az első nyugati ország lesz, amely tankokat szállít Ukrajnába.

 

Stoltenberg azt is elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hibázott, amikor megtámadta Ukrajnát.

 

„Túlbecsülte fegyveres erői erejét. Látjuk a félrelépéseiket, a morál hiányát, a vezetési problémákat és a gyenge felszerelést” – mondta a NATO vezetője.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.