Nyitókép: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

A Kreml diplomáciájának vezetője, Szergej Lavrov szerdán Adolf Hitler náci diktátor és Bonaparte Napóleon francia hadvezér tetteihez hasonlította az Egyesült Államok fellépését az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

 

Az orosz miniszter kommentárját éves moszkvai sajtótájékoztatóján fogalmazta meg abban az időben, amikor közel 11 hónapja tart az orosz katonai agresszió a szomszédos Ukrajna ellen.

 

Lavrov szerint Washington azért hódította meg Európát, hogy háborút indíthasson Oroszország ellen. Úgy véli, hogy Hitler és Napóleon egykor ugyanazt a taktikát alkalmazta Oroszország ellen, mint most az USA. Szerinte a nyugati politikusok „egyértelműen azt mondják, hogy Oroszországnak stratégiai vereséget kell elszenvednie”.

 hirdetes_810x300  

 

A szerdai sajtótájékoztatón Lavrov továbbá azt állította, hogy az Egyesült Államok háborút folytat Oroszország ellen Ukrajnán keresztül, és célja „az orosz kérdés végső megoldása”, utalva Hitlernek az európai zsidók kiirtására irányuló tervére.

 

Ami az ukrajnai konfliktus lehetséges békés megoldását illeti, Lavrov szerint Moszkva még nem kapott komoly megállapodási javaslatokat Kijevtől. Lavrov szerint elfogadhatatlanok Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javaslatai, aki ragaszkodik Ukrajna területi integritásának megőrzéséhez. A Kreml ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajnának fel kell adnia a négy megszállt területét, amelyeket Oroszország a nemzetközi jog megsértésével annektált.

 

Lavrov egyúttal azt állította, hogy Moszkva kész tárgyalni a Nyugattal az ukrajnai konfliktusról, de minden tárgyalásnak ki kell terjednie Oroszország szélesebb körű biztonsági érdekeire is. Megismételte azt a felhívását is, hogy a NATO távolítsa el „katonai infrastruktúráját” Ukrajnából és más, Oroszország határaihoz közeli országokból.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!