Nyitókép: AP Photo/Alexei Alexandrov

 

A kilenc országot tömörítő csoport, köztük Nagy-Britannia, Lengyelország, Szlovákia és Hollandia csütörtökön ígéretet tett arra, hogy továbbra is „precedens nélküli adományt, köztük nehéz harckocsikat bocsát Ukrajna rendelkezésére az oroszországi konfliktus leküzdésére” – tájékoztatott a TASR a Reuters hírügynökségre és a brit védelmi minisztériumra hivatkozva.

 

Kilenc ország védelmi miniszterei és más képviselői az észtországi Tapa katonai bázison találkozta. Az adományozási eseményt Ben Wallace brit védelmi miniszter és észt kollégája, Hanno Pevkur kezdeményezte, és Ukrajna több szövetségese, köztük Szlovákia képviselői is részt vettek rajta.

 

Befejezésül közös nyilatkozatot adtak ki:

 hirdetes_810x300  

 

„Ígérjük, hogy közösen továbbra is példátlan számú adományt szállítunk, beleértve a nehéz harckocsikat, a nehéztüzérséget, a légvédelmet, a lőszert és a gyalogsági harcjárműveket (IPV), hogy segítsünk Ukrajnának megvédeni magát.”

 

A közleményt a brit kormány honlapján tették közzé. Nagy-Britannia, Észtország, Lengyelország, Lettország és Litvánia védelmi miniszterei, valamint Csehország, Dánia, Hollandia és Szlovákia képviselői írták alá.

 

A találkozón az országok elmondták, milyen katonai segítséget nyújtanak Ukrajnának.

 

A közlemény szerint Szlovákia már adományozott nehéz katonai felszerelést, de továbbra is intenzív megbeszéléseket folytat a szövetségesekkel az Ukrajnának adományozható további felszerelésekről.

 

A megbeszélések jelenleg a nehéz harckocsikkal, a BVP-vel, a légelhárító rendszerekkel kapcsolatos lehetőségekről, de a tarackok, aknamentesítő berendezések és lőszerek gyártásának növeléséről is szólnak.

 

A konkrét részleteket idővel dolgozzák ki, és a szövetségesek és partnerek közötti folyamatos eszmecseréktől függenek.

 

Szlovákia folytatja és bővíti az ukrán katonák kiképzését Ukrajna kérésének megfelelően – áll az észtországi találkozó utáni közleményben.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.