Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/LIBKOS

 

Még mindig a fegyverek szava dönt a nyugati külpolitikában. Ma találkoznak Németországban a NATO-tagállamok védelmi miniszterei, hogy döntsenek, nehézpáncélosokkal, vagyis tankokkal is támogatják-e Ukrajnát. Németországra hatalmas nyomást gyakorolnak a liberális pártok és a sajtó, arról már kevesebb szó esik, hogy az USA-tól is tankokat vár Ukrajna. Időközben titokban Kijevbe látogatott a CIA igazgatója, és bejelentést tett a német védelmi miniszter is. Az már egy másik kérdés, hogy a lőszerhiány még nem megoldott, így Európa egyre nagyobb mennyiségben és egyre differenciáltabban lesz kénytelen támogatni Ukrajnát.

 

A CIA igazgatója, William Burns még a múlt héten látogatott el titkokban Kijevbe, és tárgyalt Volodmir Zelenszkij ukrán elnökkel. A fő téma az volt a The Washington Post szerint, hogy meddig és milyen mértékben számíthat Ukrajna az USA támogatására. Az Ukrajinszka Pravda szerint Burns elismerte, hogy egy ponton túl már nehezebb lesz biztosítani a támogatás mértékét.

 

A kiszivárgott (vagy kiszivárogtatott) információk szerint az USA által korábban elfogadott 45 milliárd eurós támogatási csomagot a nyár végéig biztosan hajlandó fenntartani az USA. De az ukrán lap úgy tudja, hogy Kijevben már kevésbé vannak arról meggyőződve, hogy a Kongresszus idén is megszavazza a soron következő nagy támogatási csomagot.

 

 hirdetes_300x300  

Pénteken találkoznak a NATO-tagállamok védelmi miniszterei, és a tárgyalás fő pontja arról szól, hogy Németország (és az USA) adjon-e nehézpáncélos harcijárműveket, vagyis tankokat Ukrajnának. A britek már vállalták, hogy 12 Challenger 2-es tankot adnak át. A lengyelek 14 Leopard 2-est ígértek, amit állítólag a gyártó ország, Németország jóváhagyása nélkül is átadnak. A finnek szintén Leopard 2-es tankokat adnának át.

 

Az amerikaiakat a sajtó már kevésbé noszogatja, de az ukránok nagyon szeretnének tőlük A1 Abrams tankokat kapni. Az ígért mennyiségek a háború elhúzódását igen, a háború megfordítását aligha tudják biztosítani.

 

Boris Pistorius újonnan kinevezett német védelmi miniszter csütörtökön arról beszélt, hogy anélkül nem küld Leopard 2-eseket Ukrajnának, hogy nem egyeztet a kérdésben partnereivel (értsd: az USA-val).

 

Ez magyarul annyit tesz, hogy a németek csak akkor akarnak tankokat adni Ukrajnának, ha az USA ugyanígy tesz.

 

A németeknél jóval lelkesebb Szlovákia, amely továbbra is erőn felül segíti Ukrajna önvédelmi harcát (vagy Oroszország stratégiai meggyengítését, attól függ, hogy honnan nézzük). Szlovákia egyike annak a kilenc európai országnak, amely csütörtökön elkötelezte magát, húgy újabb „példátlan mértékű katonai támogatásban részesíti Ukrajnát”. A kilenc ország BVP transzportereket, nehézpáncélosokat, nehéztüzérséget és légvédelmi eszközöket akar Ukrajnának adni.

 

Kilenc ország, köztük Szlovákia, precedens nélküli segítséget nyújt Ukrajnának

 

A listán az oroszok stratégiai meggyengítésében leginkább elkötelezett országok sorakoznak fel: Nagy-Britannia, a három balti ország, Lengyelország, Csehország, Dánia, Hollandia és Szlovákia.

 

Szlovákia korábban már adott át tankokat, de elkötelezte magát, hogy a szövetségeseivel intenzív tárgyalásokat tart majd fenn újabb fegyverekről. Ebbe beletartoznak újabb tankok, páncélozott gyalogsági járművek, légvédelmi rendszerek átadása és az önjáró lövegek gyártásának bővítése is. Szlovákia bővíteni fogja az ukrán katonák kiképzésének programját is.

 

Közben Lengyelország, de az EU vezetése és a NATO is tankok átadására szólította fel az európai országokat (érdekes módon az USA-t nem).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.