Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Ukrajnában is felfigyeltek a szlovákiai belpolitika alakulására, és terjedelmes cikkben elemezték az előrehozott választások hatását Ukrajnára nézve. Leginkább attól tartanak, hogy a dolog befolyással lehet a MiG-29-esek átadására.

 

Természetesen az sem elhanyagolható körülmény, hogy Szlovákia logisztikai szempontból is fontos terület a nyugatról érkező katonai támogatások eljuttatásához.

 

Az Evropszka Pravda azt írja, hogy a volt kormánypártok preferenciáinak csökkenése automatikusan az ellenzék megerősödését hozza el. És bár a felméréseket a HLAS vezeti, az ellenzék vezetőjének Robert Ficot, a Smer elnökét tartják.

 

 hirdetes_400x285  

Megjegyezzük, hogy az ellenzék a parlamenti ellenzékből indul ki, ott pedig a HLAS-nak nincs frakciója (a választások után vált ki a Smerből), míg a Smernek van, ezért a Smer a legnagyobb ellenzéki párt.

 

Az Evropszka Pravda emlékeztetett, hogy Robert Fico ellenzékben euroszkepikus és populista politikussá vált, ráadásul Szlovákiában a legmagasabb az „oroszbarát” hangulat.

 

„Magyarországon ezért türelmetlenül várják a szlovák ellenzék győzelmét, hogy szövetségest találjanak az Európai Bizottság ellen folytatott harcban”

 

írja a lap. Kiemelte, hogy Fico kritizálta az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget.

 

„Fico győzelme megerősítené Európában azokat, akik a háború gyors lezárását akarják még ukrán területi engedmények árán is, és támogatják az gazdasági kapcsolatok visszaállítását Oroszországgal”

 

– fogalmaztak a cikkben, amely úgy véli, hogy az EU-párti pártok jelenlegi felállás szerint csak ötpárti kormányt tudnának alakítani, ami ráadásul rendkívül instabil lenne. Az előrehozott választások szeptemberi időpontja pedig elég „művi” lenne. Szlovákiának ugyanis nem volt még demisszióban lévő kormánya olyan hosszú ideig, mint lenne most a Heger-kabinet, ha csak szeptemberben lenne új választás.

 

Ugyanakkor az ukrán lap szerint Zuzana Čaputová egy „egységes, de szakértői” kormány megalakításával stabilizálhatja a helyzetet, és csökkentheti az „oroszbarát” pártok esélyeit.

 

(Elég feltűnő, hogy minden olyan külföldi politikus, aki nem Ukrajna érdekeit képviseli akár saját választóival szemben, azt az ukrán sajtó oroszbarátnak titulálja – a szerk.)

 

És végül a lap a legnagyobb dilemmának a szlovák MiG-29-esek átadását tekinti. Erre a Heger-kormánytól kaptak ígéretet, és a mai napig nem került rá sor. Kiemelte ugyanakkor, hogy

 

mivel ezt a célt Zuzana Čaputová államfő támogatja, valószínűleg, hogy még az előrehozott választások előtt sor kerül a gépek Ukrajnának való átadására.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!