Nyitókép: wikimedia commons

 

Finnországban azt pletykálják, hogy Sanna Marin miniszterelnököt jelölhetik a szocialisták Ursula von der Leyen bizottsági elnök utódjának

 

Elterjedt a szóbeszéd a finn médiában, miszerint az ország miniszterelnöke, a 37 éves Sanna Marin lehet a szocialisták és demokraták európai parlamenti frakciójának Európai Bizottsági csúcsjelöltje a 2024-es választásokon.

 

A Maaseudun Tulevaisuus finn lap által kiszivárogtatott információk szerint a parlamenti S&D frakció nagyon is el tudná képzelni Marint az Európai Bizottság következő elnökeként – legfőképp azért, mert a finn miniszterelnök minden gyanútól mentes jelölt volna – ami a nemrég felderített Európai parlamenti korrupciós botránysorozat után több mint jó ajánlólevél – írja az euractiv.

 hirdetes_400x285  

A jelölt emellett modern, fiatal és már megválasztásakor történelmet írt: ő volt ugyanis a világ legfiatalabb miniszterelnöke, ráadásul nőként érte el ezt a sikert.

 

Politikai nézeteit tekintve is megfelelő jelöltnek tűnik a szocdemek számára: liberális nézeteket vall és keményvonalas Oroszország-ellenes, ami nyerő kombináció lehet abból a szempontból is, hogy más parlamenti frakciók is szívesen támogatnák. Mindemellett személyében egyesítené a kelet- és nyugat-európai tagállami értékeket.

 

„A parlamentben és Brüsszelben általában véve is Marint kivételes politikai szupersztárnak tartják, akinek pályafutását nem tarkítják botrányok és aki a legtöbb tagállamban népszerű, nem utolsó sorban Ukrajna melletti kiállása miatt is”

 

– nyilatkozott egy névtelenséget kérő, a szocialistákhoz közel álló forrás.

 

Finnországban április másodikán tartják a parlamenti választásokat, ez a pletyka pedig tovább hevíti az amúgy is felfűtött kampányt. Maga Marin semmilyen módon nem kommentálta az értesülést. Ha valóban érdekli a lehetőség, az csakis a választások után fog kiderülni.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.