Babiš kihúzta a gyufát a lengyeleknél. Kijelentette, hogy támadás esetén Csehország nem segítené sem Varsót, sem a balti államokat - Körkép.sk
Külügyek

Babiš kihúzta a gyufát a lengyeleknél. Kijelentette, hogy támadás esetén Csehország nem segítené sem Varsót, sem a balti államokat

Hozzátette: békét akar és nem háborút, és "semmilyen körülmények között sem küldi háborúba gyermekeinket".

Nyitókép: Petr David Josek/AP

 

 „Andrej Babiš ismét kiesik a lengyelek kegyéből” – írta a businessinsider.pl portál, és Babišt “ellentétekkel teli személyiségnek” nevezte.

 

A lengyel médiát és a Twitter felhasználóit is meglepték Andrej Babiš cseh elnökjelölt azon kijelentései, miszerint biztosan nem küldene cseh katonákat segítségül egy Lengyelország vagy a balti országok elleni támadás esetén.

 

A volt cseh kormányfőt a vasárnapi elnökjelölti vitában arról kérdezték, hogy Csehországnak teljesítenie kellene-e kötelezettségeit, és támadás esetén például katonákat kellene-e küldenie Lengyelországba.

 

„Nem, biztosan nem. Azt hiszem, a békéről kell beszélnünk” – jelentette ki. Hozzátette: békét akar és nem háborút, és “semmilyen körülmények között sem küldi háborúba gyermekeinket és asszonyaink gyermekeit”.

 

Babiš ezen kijelentését a lengyel médiában is idézték. „A cseh elnökjelölt meglepő szavai” – írta a Lengyel Rádió internetes portálja a vasárnapi vitáról szóló tudósításában. „És mi a helyzet a NATO-tagságból fakadó szövetségesi kötelezettségekkel?” – írta a nezaležna.pl konzervatív portál Babiš kijelentésére reagálva.

 

Babiš később a közösségi oldalain korrigálta a televíziós vitában elhangzottakat, mondván, “nyilvánvalóan tiszteletben tartja” a kötelezettségeket egy szövetséges ország elleni támadás esetén.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket